Hoe overleef je een assessment?
Om je een duidelijk beeld te geven van wat een assessment inhoudt en wellicht nog belangrijker; hoe je succesvol door een assessment heen komt, zal het gehele proces van een assessment worden beschreven aan de hand van drie fasen. Eerst zal de periode voorafgaand aan de assessment besproken worden, gevolgd door de de fase tijdens de assessment, om af te sluiten met de periode na de assessment. In deze laatste periode, na je assessment, krijg je op basis van de hulp die je hier geboden wordt, hopelijk een positieve beoordeling! Je zult in ieder geval meer inzicht krijgen in de assessmentdag.
Wat houdt een assessment in?
Meer en meer bedrijven laten hun sollicitanten een assessment ondergaan. Maar, wat is een assessment? Wanneer we de Van Dale er op na slaan, valt het volgende te lezen:
“beoordeling van een sollicitant of werknemer op geschiktheid voor een functie” (Bron: Van Dale)
Assessment vanuit het Engels vertaald via mijnwoordenboek.nl geeft: beoordeling, schatting, taxatie en waardeschatting. Beide definities van assessment komen redelijk met elkaar overeen, afgezien van het feit dat Van Dale assessment in het perspectief van geschiktheid voor een (bedrijfs)functie plaatst. Vanaf hier zal assessment besproken worden zoals Van Dale dit omschreven heeft. Wel willen we hier nog opmerken dat er verschillende assessments bestaan, afhankelijk van het doel. Hierbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen assessments ten behoeve van selectie, persoonlijke ontwikkeling of beroepskeuze. In dit artikel zal de nadruk op assessment ten behoeve van selectie liggen.
Nu bekend is wat het woord ‘assessment’ betekent, is het nuttig om te weten waar een assessment uit bestaat. Een assessment kan uit de volgende onderdelen bestaan:
- Interview
- Nabootsen praktijksituaties
- Intelligentietests
- Persoonlijkheidstesten
Voor meer informatie over het assessment in het algemeen check je Assessment Info.nl. Geen assessment is hetzelfde en de onderdelen worden in verschillende volgorden afgenomen. Niet elke assessment bestaat uit hetzelfde aantal onderdelen. Wanneer je wordt uitgenodigd voor een assessment, zullen ze je vooraf aangeven uit welke onderdelen een assessment zal bestaan. In het geval dat het bedrijf of assessmentcenter je hier niet over informeert, vraag hier dan zelf naar. Deze informatie is onontbeerlijk voor een goede voorbereiding op je assessmentdag.
Tot slot is het van belang om te weten voor je aan je assessment begint, welke personen en in welke rol je hen kunt verwachten. De volgende personen kun je verwachten tijdens een assessmentdag:
Assessor
Deze persoon heeft als voornaamste taak om jou gerust te stellen tijdens je assessment en duidelijk te maken wat de dag inhoudt. Voor je beoordeling van je assessment is deze persoon niet van belang, maar wees gewaarschuwd, sommige assessmentcenters gebruiken ook de observaties van de assessor in hun beoordeling. Houd hier ook rekening mee als je gaat stoom uitblazen bij de assessor. Dit behoort tot het takenpakket van een assessor, maar ga er nooit blindelings vanuit dat deze informatie niet gebruikt zal worden bij de beoordeling van je assessment.
Acteurs
Vooral tijdens de praktijksituaties zul je deze persoon of personen tegen komen. Wees niet verrast door de echtheid waarmee deze personen kunnen spelen tijdens je assessment. Bij deze persoon moet je op je hoede zijn, maar vooral blijven afvragen hoe jij overkomt en signalen oppikken die de acteur uitzendt. Meestal zit er een verborgen opdracht achter zijn of haar gedrag, waarbij ze jouw gedragingen willen testen. Probeer daarom tijdens je assessment zo snel mogelijk de beweegredenen van bepaald gedrag van de acteur te ontdekken, zodat je hier goed op kunt inspelen.
Mede kandidaten
Sommige assessmentcenters willen zien hoe jij in groepsverband functioneert. Daarom zullen ze je tijdens het assessment voor het blok willen zetten door bijvoorbeeld alle kandidaten te laten wachten zonder een opdracht te geven. Hierbij krijgen ze een indruk van jouw gedrag ten overstaan van een groep. Wees de gehele assessmentdag dus op je hoede!
Voorafgaand aan het assessment
Zoals bij zoveel activiteiten, dien je ook bij een assessment duidelijk voor jezelf te hebben wat je verwachtingen zijn van deze dag of dagen en welk uiteindelijke doel je voor ogen hebt. Wat wil je nu eigenlijk met het assessment?
In de meeste gevallen zul je met het assessment in aanmerking komen voor een bepaalde baan. Hierbij is het essentieel dat je weet bij welk bedrijf je gaat solliciteren en waar deze voor staat. Tijdens het assessment word je getest op de mate van geschiktheid voor een bepaalde functie en in welke mate jij en het bedrijf overeenkomsten met elkaar hebben. Daarom moet je voor het assessment duidelijk weten wie je bent en wat je competenties zijn. Matchen deze met die van het bedrijf, zorg dan ook dat deze competenties tijdens je assessmentdag naar voren komen. Weet je eigen competenties te benoemen. Vraag collega’s of vrienden of zij jou herkennen in deze competenties. Verder kun je je collega’s en vrienden vragen of zij ervaring hebben met een assessment en wat hun bevindingen waren.
Tot slot dien je bij de voorbereiding op het assessment ervoor te zorgen dat je zowel mentaal als fysiek topfit bent. De dagen voor het assessment dien je niet meer of minder alcohol te drinken dan normaal en dien je tevens een regelmatige en goede nachtrust te pakken. Dit lijkt voor zicht te spreken, en dat is het ook. Het assessmentcenter verwacht dit dus ook van jou en zal je hier op afrekenen wanneer je niet topfit op het assessment verschijnt. Een topfit persoon, ziet er overigens ook top uit. Dit houdt in, verzorgd, net en gepast gekleed en goed gehumeurd.
Tijdens het assessment
Zorg dat je ontspannen aankomt op de locatie van het assessment. Wanneer je met het openbaar vervoer gaat, kun je beter te vroeg zijn dan te laat. Ergens een bak koffie drinken voordat je naar binnen gaat kan helpen, wanneer je hier behoefte aan hebt. Het assessment begint bij het ontvangst. Ook al behoort dit niet tot het formele programma van het assessment, vanaf het moment dat jij je voet binnen zet bij het bedrijf of assessmentcenter is het assessment en dus je beoordeling begonnen. Bij sommige bedrijven worden de secretaresses na afloop gevraagd naar hun mening over de kandidaat. Wanneer je hier dus uit de hoogte doet, zal dit een negatief effect hebben op je beoordeling.
Ga er verder vanuit dat het een drukke dag wordt. Het programma van de assessmentdag ligt vast en hiervan ben je vooraf op de hoogte van gesteld. Op dit gebied zullen er niet veel verrassingen zijn. Wanneer je gespannen bent, dan hoeft dit niet per se slecht te zijn. Een gezonde spanning is, zoals de naam al aangeeft gezond. Wanneer je van jezelf weet dat jij op dit soort moment te gespannen bent en je zenuwen je presteren dermate in de weg gaan staan, bedenk dan dat hier trainingen voor worden aangeboden die je hier mee om leren gaan. Mocht je hier baat bij hebben, regel dit dan ver voor je assessment.
Wat kun je tijdens het assessment verwachten van de praktijksituaties?
Veel voorkomende rollen die gespeeld zullen worden tijdens je assessment zijn:
Leidinggevende functie
In deze rol zul je iemand op zijn of haar gedrag dienen aan te spreken. Let er hierbij op dat je mensen ook daadwerkelijk op hun gedrag aanspreekt, dat je kalm blijft en alles helder en duidelijk formuleert. Ook zul je in deze rol gevraagd kunnen worden om om te gaan met een gedemotiveerde medewerker. Probeer hierbij zo snel mogelijk te doorgronden waarom deze persoon zich voelt zoals hij zich voelt en probeer samen tot oplossingen te komen.
De postbak methode
Bij deze praktijksituatie proberen ze je onder druk te zetten. Hierbij zul je veel opdrachten krijgen en deze zul je moeten rangschikken. Belangrijk is dat je hierbij goed prioriteiten kunt stellen en dat je taken kunt delegeren.
Omgang met klanten
In deze situatie krijg je te maken met een lastige klant. Probeer kalm, correct en duidelijk te zijn. Kom zo snel mogelijk tot de daadwerkelijke ontevredenheid van de klant. De daadwerkelijke klacht blijkt niet altijd de klacht te zijn die bij de klant leeft.
Conflicthantering
Hoe functioneer jij in een groep waar conflicten heersen of hoe ga jij als leidinggevende om met conflicten in een groep mensen die je dient aan te sturen? Probeer zo snel mogelijk tot het pijnpunt van het conflict te komen en ga dit samen oplossen. Wanneer er geen oplossing komt, of wanneer men het niet eens kan worden, dien jij de knoop door te hakken en te beredeneren waarom je tot dit besluit gekomen bent.
Na het assessment
Na het assessment zul je een rapport krijgen met daarin de bevindingen van het assessment. Luister aandachtig wat er over je verteld wordt en vraag indien nodig door. Het is de bedoeling van een assessment om meer over jezelf te weten te komen, dus zorg dat jij begrijpt wat er over je gezegd wordt. Stel je open en leergierig op na je assessment. Wees blij met de informatie die je krijgt en wees niet te offensief. In het geval de uitslag van het assement minder positief is dan jij gehoopt had, bewaar dan je kalmte. De assessmentbeoordeling is gemaakt en ga er vanuit dat je die niet meer kunt veranderen. Probeer er van te leren, zodat je bij een volgende assessment scoort!
Do’s-and-don’ts tijdens een assessment
Don’ts
- Diep decolleté, overbodig bloot, dagelijkse kledij. Oftewel, zorg dat je tijdens je assessment er verzorgd uitziet en dat men kan zien dat je je best gedaan hebt om goed voor de dag te komen, zonder aanstoot te geven. Het tonen van bloot mag dan in een kroeg succesvol zijn, tijdens een assessment verre van.
- Wanneer je uitleg krijgt tijdens je assessment, luister aandachtig en geïnteresseerd. Ook al ken je het programma en kun je de activiteit in gedachten al helemaal uittekenen: laat de persoon die het jou uitlegt in zijn/haar waarde. Je komt niet slimmer over als je iemand onderbreekt om te zeggen dat je het begrijpt. Helemaal niet als achteraf blijkt dat je het verkeerd gedacht hebt. Dan kun je het assessment wel op je buik schrijven.
- Wees niet te kritisch tegenover jezelf. Tijdens de assessmentdag zul je jezelf en je acties meerdere malen evalueren. Wees hierbij niet te hard voor jezelf. Hierdoor kun je je positiviteit verliezen en minder scoren op volgende onderdelen van het assessment. Laat het beoordelen verder over aan de personen die hiervoor zijn aangewezen op je assessmentdag.
- Probeer niet over te komen alsof je jezelf niet laat kennen. Je zal tijdens het assessment overkomen als afstandelijk en moeilijk benaderbaar. Wil je in aanmerking komen voor een sales functie, dan is dit niet de uitkomst van het assessment wat jou in een goed daglicht zal plaatsen.
- Probeer niet over te komen als een baas. Wellicht probeer je je leidinggevende kwaliteiten te benadrukken, maar waak er voor dat het assessment wordt afgesloten een beoordeling waaruit blijkt dat je dominant of autoritair bent
- Probeer niet overdreven enthousiast over te komen tijdens je assessment. Dit kan worden opgevat als zijnde onzeker of men kan zich afvragen waarom je zo je best doet om in een goed daglicht te komen. Verberg je je mindere kanten?
- Maak geen slechte grappen tijdens je assessment. Wees voorzichtig met het maken van grappen. Niet iedereen heeft dezelfde humor.
Do’s
- Zie het assessment als iets positiefs. Na afloop weet je weer meer over jezelf, ongeacht of je de functie hierna in de wacht sleept.
- Zorg dat je weet wat jouw competenties zijn en in hoeverre deze overeenkomen met het gewenste profiel.
- Oefenen met testen. Zowel op internet als in verschillende boeken zijn voldoende testen te vinden waar je mee kunt oefenen. Het gaat er hier voornamelijk om dat je door hebt wat er van je verwacht wordt en wat voor een soort testen er bestaan.
- Wanneer je beoordeeld wordt, zorg dan dat je precies weet wat je assessoren bedoelen. Het is een leermoment voor jou, dus moet je hier wel volledig gebruik van (kunnen) maken.
- Let op je non-verbale communicatie. Schud geen nee met je hoofd terwijl je ja zegt of andersom.
- Zorg dat je mee krijgt wat er gebeurt. Zorg dat je alles begrijpt, vraag door en heel belangrijk: luister. Luisteren is een kunst op zich. Samenvatten is een goede methode om te controleren of je daadwerkelijk goed geluisterd hebt en tevens kun je een partner die jouw verhaal samenvat controleren of hij/zij het goed begrepen/verstaan heeft. Dit zal een goede communicatie bevorderen.
- Beantwoord vragen die gesteld worden vanuit jezelf. Zorg dat de antwoorden jou goed en oprecht verwoorden. Niemand is er bij gebaat dat je ‘gewenste’ antwoorden geeft. Jijzelf al helemaal niet.
Categoriën:
Carrière
de uitleg is duidelijk en verhelderend.
Mag een ingehuurde acteur voor het rollenspel zijn me ing geven of is dit alleen toebedeelt aan de beoordeelaar?
Ik denk nl dat een acteur gewoon zijn rol moet doen en vervolgens de omgeving verlaten of heb ik het mis?