Hoe begin je met het schrijven van je scriptie?

Hoe begin je met het schrijven van je scriptie? Je weet dat het schrijven van een scriptie er aan zit te komen, maar hoe moet je beginnen? Uren turen voor een computerscherm en studieontwijkend gedrag vertonen is uiteraard geen optie.

Wat wel goed werkt is om in een zo vroeg mogelijk stadium een beeld te vormen van het onderwerp dat je graag zou willen uitdiepen. Probeer tijdens het volgen van vakken reeds stil te staan bij een potentieel onderwerp. Mocht je aan de late kant zijn met het bepalen van een onderwerp, ga dan snel aan de slag met het doornemen van onderzoeken die reeds gedaan zijn op het gebied van jouw mogelijke onderwerpen.

De onderwerpen Googelen is iets dat voor de hand ligt en kan interessante resultaten opleveren, maar verwacht er niet te veel van. Je studieboeken doornemen en napluizen op interessante onderwerpen werkt ook en dwingt je tevens de focus op je vakgebied te houden. Wanneer je er voor kiest om je scriptie bij een bedrijf te schrijven, loont het om tijdens de (sollicitatie/oriënterende) gesprekken te vragen naar interessante onderzoeksgebieden en/of wat de vraag naar onderzoek vanuit de business is. Het blijft in ieder geval een feit dat je een voor jou interessant onderwerp dient te vinden!

Overzicht van de eerste stappen

Naast het organiseren van de inschrijving, juiste werkplek en/of stageplek, kun je beginnen met het opstellen van je onderzoeksvoorstel. Deze dient in elk geval een korte probleemschets te bevatten van het onderwerp en/of probleem dat je graag wilt gaan onderzoeken en tevens de relevantie hiervan weergeven. Het schrijven van een onderzoeksopzet lees je ook hier. Wanneer je begint met het opstellen van je onderzoeksopzet, dwing je jezelf reeds over bepaalde zaken na te denken en geeft je een korte termijn doel om een start te maken met je scriptie.

In onderstaand figuur kun je in grote lijnen zien waar een onderzoeksvoorstel over dient te gaan en dit kan tevens gebruikt worden als leidraad voor de vraag ‘hoe te beginnen met het schrijven van je scriptie?’. Voor de duidelijkheid zijn de gebruikte begrippen hier onder verder uitgewerkt. Bedenk wel dat het hier enkel een begin van je schrijven van je scriptie betreft en dien je vooral een idee bij het onderwerp en de opzet te verkrijgen. Bij het opstellen van je onderzoeksvoorstel leg je opgedane kennis vast en zet je je gedachten op papier.

1 – Bepalen onderwerp

Waar ga jij je scriptie over schrijven? Wat zijn je interessegebieden? Bedenk ook eens waarom je voor de studie hebt gekozen waarvoor je gekozen hebt. Meestal kun je uit deze argumenten (mits inhoudelijk) afleiden wat een interessant gebied van onderzoek kan zijn. Verder kan het geen kwaad om vast te bedenken wat de relevantie van het onderwerp is en wat ook de discussiepunten/probleemgebieden hier zijn.

2 – Probleemstelling

De probleemstelling vertegenwoordigt de probleemaanduiding van de problematiek van jouw onderwerp. Het is de bedoeling om hier in te gaan op een onbeantwoorde vraag of een daadwerkelijk probleem. Deze onbeantwoorde vraag en/of daadwerkelijk probleem kun je bijvoorbeeld vinden aan het eind van een artikel over het onderwerp waarin de aanbevelingen voor verder onderzoek worden gedaan. Daarnaast kan je begeleider (zowel van de onderwijsinstelling als eventueel bij een bedrijf) hier wellicht meer over vertellen. Bij de bespreking van het onderzoeksvoorstel zal de probleemstelling verder besproken worden.

3 – Onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag zal vorm geven aan je onderzoek en leiden tot de beantwoording van je probleemstelling. Houd er bij je onderzoeksvraag rekening mee dat je dit moet kunnen beantwoorden vanuit de theorie. In de beginnende fase van het schrijven van je scriptie is het van belang dat je rekening houdt met theorieën en/of concepten die van toepassing kunnen zijn op jouw onderwerp en het beantwoorden van de vraag zullen ondersteunen.

4 – Onderzoeksaanpak

Op welke wijze gaat de onderzoeksvraag beantwoord worden? Wat wordt je plan van aanpak? Welke stappen ga je nemen en welke onderzoeksmethoden liggen er voor handen? Hierbij moet je vooral denken aan de strategie van onderzoek, de methode van onderzoek en de planning die je maakt. Aangezien dit voornamelijk aan bod komt bij het opstellen van het onderzoeksvoorstel, verwijzen we je voor de verdere invulling van de onderzoeksaanpak naar de uitleg van het onderzoeksvoorstel. Om een antwoord te geven op de vraag hoe je met je scriptie kunt beginnen, is het van belang dat je reeds rekening houdt dat je onderwerp te onderzoeken is en zeker ook dat je een gedachte krijgt hoe je dit onderzoek gaat uitvoeren.

5 – Randvoorwaarden

De randvoorwaarden kun je tijdens de start van het schrijven van je scriptie mee beginnen. Wanneer je bij een bedrijf een scriptie wilt schrijven, dien je deze plek reeds te regelen. Wanneer je een literatuuronderzoek wilt doen, dien je toegang te verwerven tot de juiste bronnen. Verder geldt een goede werkplek, goede tijdsplanning en dien je uiteraard te voldoen aan de eisen die jouw onderwijsinstelling stelt om toegelaten te worden tot het proces van het schrijven van een scriptie. Uiteraard liggen dit soort zaken voor de hand. Toch is het niet onverstandig hier bij stil te staan en zorgen dat je je eigen zaken goed voor elkaar hebt, alvorens je aan je scriptie begint. Aanvullend hierop kan gezegd worden, dat uit veel gesprekken met studenten die hun scriptie reeds hebben afgerond, allen bevestigen dat het afronden van al je vakken voordat je begint aan het schrijven van je scriptie als zeer aangenaam wordt ervaren. Maak hier dus bewuste keuzes over.

Tot slot kan in de beginnende fase ook een algemeen scriptie boekwerk gelezen worden. Een voorbeeld hiervan is ‘Een leesbare scriptie – Gids voor het schrijven van scripties, essays en papers’ door Warna Oosterbaan (2004). Hierin komen enkele veelvoorkomende problemen aan de orde en zullen je alvast een goed idee geven van wat je kunt verwachten van het schrijven van een scriptie.

Categoriën:

Scriptie

2 Reacties op “Hoe begin je met het schrijven van je scriptie?”

  1. Henna Pinas zegt:

    ik heb de tips gelezen, en herken mezelfs erin.
    ik wordt er zelf depressief van.

    ik wil graag op weg geholpen worden.

    • Kelly Lagerweij zegt:

      Henna,

      Mij helpt het enorm om eerst ALLE informatie bij elkaar te zoeken die ik zou kunnen gebruiken voor het beantwoorden van mijn hoofd- en deelvragen.

      Nadat je je informatie gefilterd hebt en een juiste bronvermelding hebt gemaakt, en de informatie besproken hebt met je opdrachtgever, kun je gaan schrijven.

      Succes!

Geef een reactie