Scriptieoverzicht.nl https://www.scriptieoverzicht.nl Scriptie schrijven? Alle scriptie informatie overzichtelijk gemaakt voor het schrijven van je scriptie over opmaak handige tips scriptieprijzen scriptie voorbeeld scriptie opzet richtlijnen. Ga direct aan de slag met je scriptie! Mon, 23 Apr 2018 07:28:41 +0000 nl hourly 1 https://www.scriptieoverzicht.nl/wp-content/uploads/sites/4/Schermafbeelding-2018-01-31-om-11.32.40.png Scriptieoverzicht.nl https://www.scriptieoverzicht.nl 32 32 Scriptie laten nakijken: Waar moet je op letten? https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-laten-nakijken/ https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-laten-nakijken/#comments Thu, 18 Jan 2018 13:42:04 +0000 https://www.scriptieoverzicht.nl/?p=856 Geschreven door: Bart – 18 augustus 2017 – 4 min leestijd

Jaarlijks laten meer dan tienduizenden studenten hun scriptie nakijken. Is het verstandig om van zo’n dienst gebruik te maken?»

The post Scriptie laten nakijken: Waar moet je op letten? appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
Geschreven door: Bart – 18 augustus 2017 – 4 min leestijd

Student scriptie laten nakijken

Jaarlijks laten meer dan tienduizenden studenten hun scriptie nakijken. Is het verstandig om van zo’n dienst gebruik te maken? Mag het überhaupt? Bij welk bedrijf kun je het beste je scriptie laten nakijken? Wij leggen uit waar je allemaal op moet letten.

Hoogstwaarschijnlijk schrijf je voor de eerste keer een scriptie. Zo’n groot verslag heb je nog nooit eerder geschreven en het schrijven van een scriptie is gewoon lastig. Een beetje hulp van een scriptie-expert kan dus geen kwaad. Zeker als je hierdoor een hoger cijfer krijgt voor je scriptie!

Inhoud

Waarom je scriptie laten nakijken?

Je kijkt al bijna een half jaar naar je eigen teksten en bent blind geworden voor je eigen taalfouten. Of je bent gewoon geen ster in taal. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige.

Voor iemand die je scriptie leest komen taalfouten heel slordig over en het leidt af van de inhoud. Het lijkt (onterecht!) alsof je geen aandacht aan je scriptie hebt besteed. Hierdoor krijg je al snel een lager cijfer voor je scriptie.

Het is dus aan te raden je scriptie te laten nakijken door een editor (taalkundige). Een editor verbetert de fouten direct in de tekst door middel van Track Changes. Je kunt dan uiteindelijk zelf bepalen welke verbeteringen je accepteert.

Waar letten editors op bij het nakijken van je scriptie?

Editors verbeteren onder andere

 • Taal- en spelfouten
 • Zinsbouw
 • Taalgebruik
 • Interpunctie
 • Academisch taalgebruik
En geven feedback op

 • Structuur (hoofdstuk-, paragraaf- en alinea-indeling)
 • Is je verhaal logisch
 • Hoe je je in de toekomst fouten kunt voorkomen
 • Titels en kopjes
 • Herhaling

Een freelancer of een nakijkbureau?

Je kunt je scriptie laten nakijken door een zelfstandige. Die vind je bijvoorbeeld via Marktplaats, Upwork of via Google. Een andere optie is je scriptie laten nakijken door een gespecialiseerd bedrijf.

Het voordeel van Marktplaats, Upwork of via Google een freelancer vinden is dat je de persoon die je scriptie na gaat kijken zelf kunt kiezen. Dit lijkt een goed idee, maar in de praktijk kleven er wat nadelen aan:

 • Het kost veel tijd om een freelancer te zoeken.
 • Een freelancer is vaak duurder dan via een bedrijf dat gespecialiseerd is in scripties.
 • Je moet veel communiceren om uit te leggen wat je precies wilt.
 • De editor is vaak niet gespecialiseerd in het nakijken van scripties.
 • Er zitten hele goede freelancers op dit soort platforms, maar ook slechte. Dit is vaak lastig om van tevoren te zien.

De meest veilige en snelste keuze is om je scriptie te laten nakijken door een bedrijf dat erin is gespecialiseerd. Dit heeft namelijk veel voordelen:

 • Editors worden getraind door het bedrijf.
 • De kwaliteit wordt in de gaten gehouden door kwaliteitsmanagers.
 • Er zijn altijd voldoende editors beschikbaar.
 • Het nakijken kan vaak al binnen 24 uur.
 • Sommige scriptiebureau’s zijn zelfs 7 dagen in de week bereikbaar.
 • Als je een klacht hebt krijg je gewoon je geld terug.
 • De prijs is transparant (en lager).
 • Je hoeft niet te wachten op een offerte.

Is het veilig om mijn scriptie te laten nakijken?

Je bent al maanden bezig met het schrijven van je scriptie of thesis. Je wilt natuurlijk niet dat het in verkeerde handen komt. Het is immers jouw werk. Veel studenten zijn bij het laten nakijken van hun scriptie bang dat het in een openbare database komt.

Dit is in de meeste gevallen niet het geval. Als je hier zeker van wilt zijn, dan kan je het beste je scriptie laten nakijken bij een gespecialiseerd nakijkbureau. Zij hebben vaak de beveiliging goed op orde en laten editors geheimhoudingsverklaringen tekenen. Zo ben je er zeker van dat jouw scriptie niet gevonden wordt door door de plagiaatcheck van jouw hogeschool of universiteit.

Waar kan ik het beste mijn scriptie laten nakijken?

Scriptie nakijken door ScribbrEr zijn veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in het nakijken van scripties. De ene beter dan de andere. Lees voordat je een bedrijf kiest altijd even de reviews. Stuur het bedrijf ook eens een mail of bel ze. Dan zie je of ze je ook goed en snel helpen.

In Nederland is Scribbr marktleider op het gebied van scripties nakijken. Zij trainen editors in hun Scribbr Academy en steken veel tijd in kwaliteitscontrole. Het supportteam is 7 dagen in de week van 09:00 tot 23:00 bereikbaar. Op Trustpilot hebben ze meer dan 1.200 5-sterren reviews. Zelfs docenten sturen studenten die slecht in taal zijn door naar Scribbr.

Wij adviseren dus om je scriptie te laten nakijken door Scribbr. Dan weet je zeker dat je in goede handen bent.

Is scriptie nakijken wel toegestaan?

Ja het laten nakijken van scripties is toegestaan en hogescholen en universiteiten moedigen het aan. Taal mag direct verbeterd worden, maar de inhoud niet. Het is wel toegestaan op feedback te geven op inhoud. Bijvoorbeeld of je verhaal helder is, je jezelf niet tegenspreekt en of je onderzoeksopzet logisch is.

Scriptie nakijken: doen of niet?

Wij raden altijd aan, als je het kunt betalen, om gebruik te maken van een professioneel scriptienakijkbureau. Hierdoor zijn al je taalmissers uit je scriptie waardoor je beoordelaar op de inhoud kan focussen. Naast de taalcorrectie kun je ook nog nuttige feedback krijgen over de inhoud of structuur waardoor je zelf je scriptie naar een nog hoger niveau kunt tillen.

Het laten nakijken van je scriptie is natuurlijk niet gratis, maar het levert een hoger cijfer op en is ook nog eens heel leerzaam. Daarnaast kan het je veel rust geven doordat je zeker weet dat je scriptie klopt voordat je deze inlevert.

Ervaring met het laten nakijken van scriptie?

Plaats een reactie en help andere studenten met het maken van de goede keuze!

The post Scriptie laten nakijken: Waar moet je op letten? appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-laten-nakijken/feed/ 5
Voorbeeld Strategisch Marketingplan https://www.scriptieoverzicht.nl/voorbeeld-strategisch-marketingplan/ https://www.scriptieoverzicht.nl/voorbeeld-strategisch-marketingplan/#respond Wed, 27 Dec 2017 11:02:23 +0000 https://www.scriptieoverzicht.nl/?p=1010 Een bedrijf probeert diensten of producten te verkopen. Dit klinkt erg makkelijk, maar is in de praktijk moeilijker. Marketingspecialisten positioneren de product of dienst en geven aan welke strategie gevolgd zal moeten worden.»

The post Voorbeeld Strategisch Marketingplan appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
strategisch marketingplan voorbeeld

Een bedrijf probeert diensten of producten te verkopen. Dit klinkt erg makkelijk, maar is in de praktijk moeilijker. Marketingspecialisten positioneren de product of dienst en geven aan welke strategie gevolgd zal moeten worden. Dit staat in het strategisch marketingplan.

Opbouw strategisch marketingplan

Een strategisch marketingplan bestaat uit:

 1. Aanleiding: Waarom moet dit plan geschreven worden?
 2. Hoofdvraag: Wat probeer je te bereiken in dit strategisch marketingplan? Bijv. Marktaandeel vergroten met 30% in 2018.
 3. Interne analyse: De sterktes en zwaktes van de organisatie blootleggen. Dit is onderdeel van de SWOT analyse.
 4. Externe analyse: Hoe ziet de markt er uit? Waar liggen de kansen en bedreigingen? Dit is onderdeel van de SWOT analyse.
 5. Confrontatiematrix: De sterktes en zwaktes worden tegenover de kansen en bedreigingen in de markt gezet.
 6. Strategische opties formuleren en toetsen: Geef op basis van het confrontatiematrix aan waarop het bedrijf moet focussen.
 7. Conclusie: Beantwoord de onderzoeksvragen.
 8. Advies: Wat moet er gebeuren om het doel te bereiken?
 9. Implementatieplan: Hoe moet dat gebeuren?

Download gratis strategisch marketingplan voorbeeld

TIP:

De structuur van en strategisch marketingplan is natuurlijk erg belangrijk. Is het een logisch verhaal? Beantwoord je de hoofdvraag in je resultaten? Komen al je resultaten terug in je advies- en implementatieplan? Experts kunnen je hierbij helpen. Benieuwd? Lees dan eens ons artikel over het laten nakijken van je scriptie op Taal, Structuur en Rode Draad. Veel studenten maken hier gebruik van.

 

The post Voorbeeld Strategisch Marketingplan appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/voorbeeld-strategisch-marketingplan/feed/ 0
Scriptie voorbeelden zoeken op het internet https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-voorbeelden/ https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-voorbeelden/#comments Wed, 27 Dec 2017 10:00:39 +0000 http://scriptieoverzicht.menckemedia.nl/?p=367 Op zoek naar een voorbeeld scriptie? Hier vind je de informatie over online scripties!

The post Scriptie voorbeelden zoeken op het internet appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
scriptie voorbeelden

Gebruik voorbeelden tijdens het schrijven van je scriptie

Er zijn genoeg artikelen te vinden op het internet over hoe je een scriptie moet schrijven. Maar als je vast zit kan een voorbeeld je weer op weg helpen.

Begin niet te schrijven van je scriptie voordat je voorbeelden hebt bekeken. Er is namelijk helemaal niets mis om bij het schrijven van je scriptie “af te kijken”. De structuur en de manier van schrijven is namelijk van iedere scriptie is hetzelfde. Enkel de inhoud en de onderzoeksopzet is anders.

Probeer een scriptie als voorbeeld te nemen die dezelfde onderzoeksmethoden gebruikt als jouw (toekomstige) scriptie.

3 voorbeeld scripties

Hbo scriptie:

Universitaire bachelor scriptie (Nederlands):

Universitaire master scriptie (Engels):

 

Databases met meer scriptie voorbeelden

HBO

Universiteit

Scripties die prijzen hebben gewonnen

Bovenstaande databanken geven een goed overzicht van alle scripties die zijn geschreven. Maar hoe weet je nu of een voorbeeld goed is? Scribbr heeft 18 scripties geselecteerd die prijzen hebben gewonnen. Als je deze scripties als voorbeeld neemt weet je zeker dat je goed zit!

Voorbeeld strategisch marketingplan

Speciaal voor marketingstudenten die hun scriptie schrijven hebben wij een overzicht gemaakt van strategisch marketingplan voorbeelden.

Tip: Laat je scriptie nakijken

Ben je onzeker over de taal en structuur van je scriptie? Laat je scriptie dan nakijken! Ons artikel geeft een overzicht van alle aanbieder waar je je scriptie kunt laten nakijken.

Scriptie laten nakijken »

 

The post Scriptie voorbeelden zoeken op het internet appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-voorbeelden/feed/ 2
Scriptie tips https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-tips/ https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-tips/#respond Thu, 27 Jul 2017 20:07:32 +0000 http://scriptieoverzicht.menckemedia.nl/?p=333 Handige tips voor het schrijven van je scriptie
Tijdens het schrijven van de scriptie kun je natuurlijk wel de nodige tips en trucs gebruiken. Lees deze tips en trucs in ieder geval even door om niet in de bekende valkuilen te vallen!»

The post Scriptie tips appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
Handige tips voor het schrijven van je scriptie

Tijdens het schrijven van de scriptie kun je natuurlijk wel de nodige tips en trucs gebruiken. Lees deze tips en trucs in ieder geval even door om niet in de bekende valkuilen te vallen! Bezoek ook eens Scriptietips.nl voor nog meer tips voor het schrijven van je scriptie!

 • Besteed voldoende tijd aan je scriptievoorstel. Een goede start is immers een goed begin. Vaak wordt hier te weinig aandacht aan besteed en ben je uiteindelijk meer tijd dan je gepland had.
 • Begin niet aan je scriptie als je een onderwerp hebt, waarmee je geen feeling hebt. Zorg altijd dat het een onderwerp is dat je duidelijk voor ogen hebt en waar je een bepaalde interesse in hebt. Alleen hierdoor houd je het vol tot het einde.
 • Je moet niet teveel vast blijven houden aan het eerste idee of je eerste opzet ten koste van alles. Verander zonodig de plannen om tot een goed en bruikbaar resultaat te komen.
 • Constateer tijdig wanneer er over jouw onderwerp weinig literatuur te vinden is en onderneem tijdig stappen.
 • Maak duidelijke afspraken met je begeleider en zorg dat de relatie op peil blijft. Onthoud dat het jouw scriptie is en dat je zelf verantwoordelijk bent voor het resultaat van de scriptie!
 • Indien je afstudeert in een organisatie leg ze dan duidelijk uit dat jijzelf ook doelstellingen hebt die gehaald dienen te worden en bereik hierover in een vroeg stadium overeenstemming. Laat je niet gebruiken als stagiaire die alle vervelende klusjes verricht. Hiermee dwing je weinig respect en daarnaast leer je hier bijzonder weinig van.
 • Verlies nooit je eigen tijdsplanning uit het oog. Hier komt discipline om de hoek kijken. Aangezien je in de meeste gevallen de tijdsplanning zelf hebt opgesteld, kun je jezelf niet hard genoeg dwingen om je hier aan te houden.
 • Af en toe de scriptie even los laten is niet verkeerd (om even je gedachten er over te laten gaan), toch dien je in een straf tempo door te werken aan je scriptie. Oftewel, niet te lang laten liggen, maar blijf voordurend aan je scriptie werken.
 • Wees niet te kritisch op je eigen werk, vooral niet in het begin (conceptversie van je scriptie).
 • Wanneer je een blokkade hebt tijdens het schrijven van je scriptie, neem even afstand (koffie drinken met studiegenoten doet wonderen) en dwing jezelf daarna om weer verder te gaan. Heb hierbij niet te veel medelijden met jezelf. Het is jouw scriptie, jouw resultaat!
 • Laat andere mensen je werk ook doorlezen. Na weken bezig geweest te zijn met je scriptie, maak je jezelf blind voor eigen (taal)fouten.

The post Scriptie tips appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-tips/feed/ 0
Het contact met je scriptiebegeleider https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptiebegeleider/ https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptiebegeleider/#comments Thu, 22 Jun 2017 12:17:23 +0000 https://www.scriptieoverzicht.nl/?p=757 Een scriptiebegeleider krijg je toegewezen: hoe kun je zorgen voor een goed contact met je scriptiebegeleider?

The post Het contact met je scriptiebegeleider appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
Vanuit de onderwijsinstelling waar je gaat afstuderen, krijg je een scriptiebegeleider toegewezen. Scriptiebegeleiders zijn niet allemaal hetzelfde en hebben allemaal een eigen aanpak of werkwijze. Zorg ervoor dat je de leiding in eigen hand neemt. Afstuderen wordt gezien als een geheel zelfstandig project.

Scriptiebegeleider: Het begin

Wanneer je een scriptie onderwerp zoekt, kan je hulp vragen bij een docent van je opleiding. Het is verstandig als je overleg pleegt over je scriptie onderwerp met je docent. Bijvoorbeeld of het haalbaar is dit onderwerp te onderzoeken en of het voldoet aan de richtlijnen van de onderwijsinstelling. In overleg met de docent kan er ook worden gekeken welke docent qua specialisatie het meest in aanmerking komt als scriptiebegeleider. De student kan dan vervolgens zelf die betreffende docent benaderen en een scriptievoorstel doen. Het komt ook voor dat in samenspraak met de scriptiecoördinator een scriptiebegeleider wordt gezocht. Het scriptievoorstel bevat in ieder geval een werktitel en een voorlopige inhoudsopgave, een probleemstelling, een globaal werkplan en een overzicht van de literatuur. Het is tot slot ook handig om tijdens het zoeken naar een geschikte scriptiebegeleider, in je achterhoofd te houden dat hij of zij ervaring heeft met het begeleiden van studenten.

Het komt ook vaak voor dat docenten zelf studenten zoeken voor een (nog) uit te voeren onderzoek. Let op de prikborden binnen de universiteit of op blackboard. Vaak staat de opzet van het onderzoek dan al in grote lijnen vast. Je voert het onderzoek dan uit en je schrijft daar je scriptie over.

Scriptiebegeleider: Afspraken

Het is doorgaans de bedoeling dat de student regelmatig contact houdt met zijn/haar scriptiebegeleider. Het aantal contacturen is ook afhankelijk van de behoefte van de student en de aard van het onderwerp. Geregeld contact via mail of telefoon blijkt in de beginfase van de scriptie ook vaak wel voldoende. In principe kun je voor al je vragen bij je scriptiebegeleider terecht en is het de bedoeling dat jouw begeleider zelf aangeeft wanneer hij vindt dat je het probleem zelf dient op te lossen. Helaas blijkt dit in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Houd in ieder geval in de gaten dat je ook face-to-face contact met je scriptiebegeleider hebt. Dit is vooral van belang wanneer je een inleidende bespreking houdt over de keuze en begrenzing van het onderwerp, de gekozen literatuur en het plan van aanpak/werkwijze. Vervolgens dient er sowieso een bespreking plaats te vinden over de daadwerkelijke uitwerking van het plan van aanpak. Het is ook raadzaam om afspraken met je scriptiebegeleider te maken aangaande het concept van één of meerdere hoofdstukken van je scriptie. Je dient dit allemaal zelf te regelen, dus plan het goed van tevoren in (niet dat je scriptiebegeleider ineens op vakantie is!). Het is raadzaam als je van tevoren al een aantal deadlines afspreekt met je begeleider, zodat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn en jullie beide een overzichtelijk beeld hebben van de scriptie werkwijze. Tot slot draagt dit bij als stimulans voor de continuïteit.

Scriptiebegeleider: Eindfase

In de laatste fase van je scriptie krijg je (meestal door de examencommissie) een tweede beoordelaar toegewezen. De rol van een tweede beoordelaar is voornamelijk bedoeld om het oordeel van je vaste scriptiebegeleider te ondersteunen. Het cijfer wat je voor je scriptie krijgt, komt dus tot stand in overleg tussen je scriptiebegeleider en de tweede beoordelaar.

Wanneer het begeleidingstraject vastloopt met je scriptiebegeleider of wanneer je problemen ondervindt, kun je altijd terecht bij de scriptiecoördinator en anders bij de examencommissie. Die bekijkt jouw situatie en kan dan voor een vervanging van begeleider zorgen.

Scriptiebegeleider: Scriptiebegeleiding

Ook kun je overwegen om een scriptiebegeleider via een bureau gespecialiseerd in scriptiebegeleiding in te huren. Hier zijn kosten aan verbonden, maar zij kunnen wel meer tijd voor je vrij maken dan een scriptiebegeleider via je onderwijsinstelling. Daarnaast begeleiden zij meerdere scriptanten, waardoor ze hier veel ervaring mee hebben opgebouwd (specialisatie).

The post Het contact met je scriptiebegeleider appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptiebegeleider/feed/ 1
Scriptieprijzen https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptieprijzen/ https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptieprijzen/#respond Wed, 21 Jun 2017 08:22:31 +0000 https://www.scriptieoverzicht.nl/?p=606 Met je scriptie meedingen voor een Scriptieprijs? Vind hier alle scriptieprijzen overzichtelijk onder elkaar. Dus upload je scriptie en verdien geld en de eeuwige roem!

The post Scriptieprijzen appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
Scriptieprijzen – Na maanden geploeterd te hebben voor je scriptie, is er natuurlijk niks mooier dan naast je cijfer ook een prijs te ontvangen voor je scriptie! En laten we eerlijk zijn, je scriptie wil je toch ook met iedereen delen? Wat heb je te verliezen?! Hier vind je een overzicht van de scriptieprijzen, met daarbij de dealines voor het inleveren plus natuurlijk wat er te winnen valt! Wees op de hoogte van jouw favoriete scriptieprijs! Sommige deadlines naderen namelijk al snel!

Overzicht alle scriptieprijzen

Afstuderen met € 5.000,- in de pocket: Financiële branche zoekt aanstormend talent
Jezelf presenteren aan de verzekeringsbranche, € 5.000,- en eeuwige roem. Dat win jij als jouw scriptie de verzekeringsbranche wakker schudt. Generali verzekeringsgroep en AM geven jou een podium om jouw scriptie én jezelf te presenteren.

Wat onderzoek jij?
Gaat jouw scriptie over diensten, producten, processen of communicatie? En kan dat ook worden toegepast in de financiële dienstverlening? Dan is het tijd om je aan te melden voor de Generali AM Innovatiescriptieprijs. En wie weet studeer jij af met € 5.000,- in de pocket.

Schrijf je nu in!
Is jouw scriptie geschreven tussen juni 2013 en augustus 2014 en beoordeeld met een 7 of hoger (je kunt het cijfer eventueel later nog doorgeven)? Schrijf je dan nu in via www.generali-am-innovatiescriptieprijs.nl! Je vindt daar ook meer informatie over de prijs.

Shell Bachelor Master Prijs
Shell Nederland B.V. organiseert in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, Eindhoven en de Universiteit Twente, de Shell Bachelor Master Prijs 2012 voor de beste bachelor- en masterscriptie op het gebied van technologie en innovatie.

Eerste levensbehoeften als water, voedsel en energie staan onder grote druk, onder meer door groei van de wereldbevolking en toenemende welvaart. Shell wil jou betrekken bij dit actuele wereldwijde vraagstuk en daagt je uit om na te denken over een meer duurzame toekomst.

Hoe kan Shell het beste inspelen op de grote veranderingen in de wereldwijde samenhangende systemen van energie, voedsel en water? Omdat overal energie voor nodig is – bij landbouw, watervoorziening, industrie en transport – is  een verband met de energievoorziening, duurzame energie of energiebesparing een logisch bestanddeel van innovatie & technologie.

Dus ben je bezig met afstuderen voor je bachelor of masteropleiding aan een van de Nederlandse universiteiten, gaat je scriptie over technologie en innovatie en denk je dat je duurzame oplossingen hebt die samenhangen met energie, water en voedsel? Ding dan mee naar de Shell Bachelor Master Prijs 2014.

Scriptieprijs Onderzoek Filmsector
De Nederlandse filmsector is op zoek naar talentvolle studenten met interesse voor onderzoek. Om onderzoek voor en naar de filmsector te stimuleren is een Scriptieprijs in het leven geroepen. De auteur van de beste scriptie met belang voor de filmsector krijgt een geldprijs van €2.000.

Hbo of wo afstudeerscripties geschreven in het studiejaar 2012-2013 of het lopend studiejaar 2013-2014 komen voor de prijs in aanmerking. Stichting Filmonderzoek publiceert op haar website de reglementen voor deelname. Ook zullen hier voorbeeld-scriptieonderwerpen te vinden zijn. Scripties moeten uiterlijk voor 30 september 2014 zowel digitaal als gedrukt worden aangeleverd. Voor meer informatie over de scriptieprijs verwijzen wij u naar de website www.filmonderzoek.nl.

Scriptieprijs Wijn
Het Productschap Wijn looft jaarlijks 1.500 euro uit voor de  beste scriptie over het onderwerp wijn. De wedstrijd staat open voor studenten  aan Nederlandse Universiteiten en Hoge Scholen.

The post Scriptieprijzen appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptieprijzen/feed/ 0
De samenvatting van een scriptie https://www.scriptieoverzicht.nl/samenvatting-scriptie/ https://www.scriptieoverzicht.nl/samenvatting-scriptie/#comments Tue, 20 Jun 2017 17:17:47 +0000 https://www.scriptieoverzicht.nl/?p=670 Hoe schrijf je een succesvolle samenvatting? Op Scriptie Overzicht lees je hoe je een samenvatting voor je scriptie schrijft en kun je aan de hand van enkele voorbeeldzinnen direct aan de slag!

The post De samenvatting van een scriptie appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
samenvatting scriptie maken

In de samenvatting van je scriptie wordt meteen duidelijk waar jouw scriptie over gaat en wat je onderzoekt. Het is bedoeld om de aandacht van je lezers te trekken, zodat ze geïnteresseerd raken in je scriptie en de rest van je stuk willen lezen. Om deze reden moeten de belangrijkste zaken van je onderzoek in het scriptie voorwoord worden beschreven. De samenvatting kan gezien worden als je scriptie in het klein.

 

De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen. De samenvatting schrijf je in de verleden tijd! Het onderzoek is dan namelijk al uitgevoerd.

De samenvatting komt na de titel en komt voorafgaand aan de inhoudsopgave. Tot slot mag er uiteraard geen nieuwe informatie in de samenvatting staan en dien je geen literatuurverwijzingen, citaten, figuren of tabellen erin te verwerken.

 

Je begint met het beschrijven van het onderwerp van je scriptie. Vervolgens beschrijf je de aanleiding, de relevantie en het doel van je onderzoek (afstudeeropdracht). Daarna geef je aan wat voor soort onderzoek het is (bijvoorbeeld een literatuurstudie) en beschrijf je welke (onderzoeks-) methode je hebt gebruikt en de werkwijze.

Beschrijf ook de doelgroep waar je onderzoek zich op gericht heeft en de variabelen die je hebt onderzocht. Je kunt ook al aangeven wat je verwachtingen zijn van de uitkomst van het onderzoek.

Wanneer je de resultaten in de samenvatting weergeeft, beschrijf je alleen de belangrijkste resultaten. Dus bijvoorbeeld de resultaten die overeen kwamen met je verwachtingen en de resultaten die je juist niet verwacht had. Indien je groepen met elkaar vergelijkt kun je als eerste beschrijven of de groepen van elkaar verschilden of niet.

Vervolgens kun je beginnen met het beschrijven van de hoofdeffecten en dan met de eventuele interactie-effecten. Je beschrijft de resultaten gewoon in woorden en niet in getallen of in statistieken.

Tot slot beschrijf je als laatste wat je belangrijkste conclusie is. De conclusie(s) vermeld je op een korte en krachtige manier. Bovendien kun je nog (indien aanwezig) vertellen of er nog kanttekeningen aanwezig zijn en of er aanbevelingen zijn tot vervolgonderzoek.

Handige voorbeeldzinnen voor in je scriptie samenvatting

In dit onderzoek is er gepoogd antwoord te krijgen op [ jouw scriptie hoofdvraag}

In dit onderzoek is er gekeken naar de invloed van / het effect van / het verband tussen [onafhankelijke- en afhankelijke variabelen]

Uit de resultaten bleek dat [benoem de belangrijkste]

De voornaamste conclusies die uit het onderzoek kunnen worden getrokken…

Geconcludeerd kan worden dat … ondersteuning biedt voor …

Een mogelijke kanttekening aan het onderzoek is dat…

Tip:

Bij het schrijven van een samenvatting komen veel studenten erachter dat de structuur en de opbouw van hun scriptie niet helemaal duidelijk is. Dit is natuurlijk ook lastig, zeker omdat je er al zo lang mee bezig bent. Herken je dit? Lees dan eens ons artikel over het laten nakijken / proeflezen van je scriptie. Veel studenten maken hier gebruik van.

The post De samenvatting van een scriptie appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/samenvatting-scriptie/feed/ 14
Loopbaanbegeleiding https://www.scriptieoverzicht.nl/loopbaanbegeleiding/ https://www.scriptieoverzicht.nl/loopbaanbegeleiding/#respond Tue, 20 Jun 2017 12:35:41 +0000 https://www.scriptieoverzicht.nl/?p=715 Behoefte aan begeleiding bij je loopbaan? Start met loopbaanbegeleiding en haal alles uit je studie/loopbaan!

The post Loopbaanbegeleiding appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
Een studieloopbaanbegeleider stimuleert studenten om zoveel mogelijk uit hun studie te halen. Aanvankelijk ligt de aandacht op het leren studeren en later meer op de voorbereiding op de loopbaan als professional. De studieloopbaanbegeleider is er ook om de talenten van studenten te herkennen en te stimuleren. De SLB-er zal samen met de student de verbinding leggen tussen wat de student wil en wat hij kan.  Verder kijkt de SLB-er mee welke activiteiten studenten vooral moeten inzetten om succesvol te studeren en daarin geeft hij advies en begeleiding. Het vermogen tot zelfsturing is van groot belang omdat professionals in het werkende leven vaak ook in staat moeten zijn om zich in te werken in nieuwe onderwerpen.

Loopbaanbegeleiding: Fases

De Studieloopbaanbegeleiding kent een aantal verschillende fases binnen de opleiding. Bij de start van de opleiding, wordt er kennis gemaakt. Tijdens die kennismaking komt er aan onder andere aan bod wat de verwachting is van de student over de opleiding (en de beroepen die daarop aansluiten), de motivatie van de student wordt besproken, de leerervaringen en leergeschiedenis van de student en eventuele belemmeringen. De volgende fase, die meestal halverwege het eerste jaar plaatsvindt, is vergelijkbaar met een functioneringsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt de voortgang van de studie en de stand van zaken besproken met de student. Onder andere komen de studieresultaten aan bod, de tevredenheid over de studie en de studieplanning. Tot slot vindt het beoordelingsgesprek plaats, aan het einde van het studiejaar. Tijdens dit gesprek komt er aan de orde of de student voldoende studiepunten heeft behaald om de studie te vervolgen. Tot slot vindt in het laatste onderwijsblok een beoordelingsgesprek plaats. Wanneer een student wel door mag, maar nog onvoldoende studiepunten heeft behaald, maakt hij afspraken met de SLB-er over de termijn waarin dit alsnog moet gebeuren.

Het komt regelmatig voor dat studenten nog niet goed weten wat ze precies willen, tijdens de opleiding die ze volgen. In gesprekken met de SLB-er over de keuze van een toekomstig beroep komt ter sprake wat voor type werk bij iemand past en waar hij goed in is. Welke richting, welk soort bedrijf spreekt hem het meest aan? Heeft hij behoefte aan veel vrijheid of ligt de voorkeur bij duidelijk afgebakende werkzaamheden? Werkt hij graag in teamverband of liever individueel? Door na te denken over al deze vragen krijgen studenten meer zicht op de ‘match’ tussen hun eigen mogelijkheden en wensen en de mogelijkheden die het beroep biedt.

Sommige opleidingen vatten studie- en loopbaanbegeleiding op als ‘Human Resource Management’ (HRM) van studenten. Dit is te vergelijken met HRM in organisaties. HRM wordt bij organisaties ingezet voor de ontwikkeling van professionals. Medewerkers hebben regelmatig een functionerings- of beoordelingsgesprek over de behaalde resultaten. Op basis daarvan kunnen ze bewust werken aan de eigen professionalisering en omgaan met veranderingen in de omgeving.

Loopbaanbegeleiding

Een loopbaanbegeleider helpt mensen, zowel jong als oud, bij vraagstukken over loopbaan en carrière. Tevens kun je bij de loopbaanbegeleider terecht voor advies over studie en opleiding. De loopbaanbegeleider kan werken als zelfstandige, in dienst bij een adviesbureau, bij een bedrijf en bij onderwijsinstellingen. Wanneer de loopbaanbegeleider binnen een bedrijf werkzaam is, draagt deze een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van het personeel.

Tijdens de loopbaanbegeleiding wordt er preventieve en proactieve hulp geboden, waarbij de werknemer zelf de regie voert. Vaak komen werknemers bij een loopbaanbegeleider terecht om erachter te komen wat ze nu willen of dat ze iets anders willen en advies willen over hoe ze dat moeten aanpakken. De loopbaanbegeleider heeft een adviserende rol en helpt je bij het maken van eigen keuzes. Hij stelt concrete vragen en vraagt door. De begeleider neemt dus geen genoegen met een oppervlakkig verhaal, maar probeert erachter te komen wat jouw concrete wensen en doelen zijn (en of deze realistisch en haalbaar zijn). Kortom, de loopbaanbegeleider maakt een inventarisatie van jouw wensen en mogelijkheden. Deze kan hij aanvullen met eventueel een competentietest en een beroepskeuzetest. Tot slot brengt hij jouw persoonlijke eigenschappen, normen en waarden en hobby’s in kaart.

Voordat je besluit om naar een loopbaanbegeleider te gaan, kun je ook alvast nadenken over de volgende punten:

 • Ben je een doener of een denker
 • Ben je meer een uitvoerder of leidinggevende
 • Ben je een introvert of extravert type
 • Wat zijn je sterke punten en je zwakke punten?
 • Wat heb je tot nu toe gedaan? Wat ging goed / minder goed
 • Wat mis je in je huidige baan
 • Wat zou je graag willen doen?
 • Wil je in een klein of groot team werken?
 • Bij wat voor soort bedrijf wil je werken?
 • Doe wat zelftesten op het internet
 • Praat met mensen die het werk doen dat je ook zou willen doen en vraag naar hun ervaringen.

The post Loopbaanbegeleiding appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/loopbaanbegeleiding/feed/ 0
Top 5 scriptie hulpvragen https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-hulp-vragen/ https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-hulp-vragen/#respond Tue, 20 Jun 2017 09:01:09 +0000 https://www.scriptieoverzicht.nl/?p=645 Wat zijn de meest voorkomende hulpvragen bij het schrijven van een scriptie? Lees hier de top vijf van hulpvragen en kom verder met je scriptie!

The post Top 5 scriptie hulpvragen appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
Top 5 hulpvragen bij het schrijven van een scriptie

Hieronder vind je een Top 5 van de meest voorkomende hulpvragen van studenten die hun scriptie (moeten) schrijven. We hopen dat je er iets aan hebt en wensen je veel succes met het schrijven van je scriptie!

1.    Hoe kom ik tot de keuze van een geschikt scriptieonderwerp en hoe kan ik me laten inspireren?

Het kiezen van een onderwerp ervaren studenten als lang niet altijd even makkelijk! Het onderwerp moet vaak aan allerlei voorwaarden voldoen. Houd in ieder geval als uitgangspunt aan, dat je affiniteit met het onderwerp hebt!

Laat de computer uit tot je goede ideeën hebt over je onderwerp. In het wilde weg gaan schrijven levert meestal noch goede tekst noch goed onderzoek op. En van naar een schermpje staren zonder ideeën gaat je werk achteruit. Begin met allerlei informatie te raadplegen, zoals docenten, het internet, tijdschriften, kranten, andere onderzoeken, literatuur, je toekomstdromen, je huidige werk/stage etc.

Vraag rond in je sociale omgeving en bij je medestudenten, familie, vrienden en collega’s. Vraag of je scriptiebegeleider suggesties heeft. Voordeel is dat jouw scriptiebegeleider dan veel van het onderwerp af weet en jou daarin dus goed kan begeleiden. Belangrijk is dat het onderwerp een toegevoegde waarde heeft. Het moet dus een maatschappelijk- en wetenschappelijk belang bevatten en het moet dingen aan het licht brengen die nog niet eerder gezegd of bekend zijn.

Je kunt ook scriptievoorbeelden bekijken om inspiratie op te doen.

Bovendien is het handig als je scriptie onderwerp elementen bevat voor verificatie en falsificatie van je hypothesen.

2.   Hoe krijg ik een goed geformuleerde probleemstelling?

Een goed geformuleerde probleemstelling geeft richting aan je onderzoek. De oplossing voor het geformuleerde probleem is het doel van je onderzoek.

Diverse probleemstellingen

Er zijn verklarende, adviesgerichte, beschrijvende en evaluerende probleemstellingen. Het antwoord in je onderzoek zal bij de eerste een oorzaak of gevolg zijn en de tweede geeft een advies. Een beschrijvende probleemstelling geeft informatie over bijvoorbeeld feiten of cijfers en een evaluerende probleemstelling geeft een oordeel als antwoord van je onderzoek.

Hoe krijg je een goed geformuleerde probleemstelling?

Om een goede probleemstelling te formuleren dien je erop te letten dat deze concreet, relevant, specifiek en helder is. Dat is van belang omdat deze behapbaar moet zijn om te onderzoeken, zodat je een goed onderbouwd antwoord (conclusie) kan geven. Het onderwerp kan beter te klein zijn dan te groot. Verder moet je duidelijk aangeven wat er onderzocht gaat worden, dus waar je scriptie over gaat. Een handige manier is jezelf steeds de vraag te stellen: “Kan ik in één zin aangeven wat ik precies wil weten?”

Let erop dat de probleemstelling een wetenschappelijk en maatschappelijk belang bevat. De probleemstelling kan het beste in één van de eerste alinea’s van de inleiding worden beschreven. Maak duidelijk waarom het probleem belangrijk en denk aan denk aan de drie W’s: Wie, Wat en Waar.

3.    Hoe maak ik een Conceptueel Model?

Wat is een conceptueel model?

Het conceptueel model dient als leidraad van je onderzoek. Het is een visuele weergave van een model of theorie. Het model geeft duidelijkheid over wat je gaat onderzoeken en beschrijft welke gegevens er worden vastgelegd in je onderzoek.

Hoe ziet een conceptueel model eruit?

Begin met de aanleiding(en) van het probleem. De aanleiding staat links van het model met een pijl naar rechts, naar het probleem. Vervolgens geef je de mogelijke gevolgen aan voor de (toekomstige) situatie. De factoren die met elkaar overeen komen verbind je met pijlen, zodat het duidelijk wordt welke factoren leiden tot het probleem.

De eerste stap bij het beschrijven van het conceptueel model is dat de verbanden bepaald worden. In het model veronderstel je steeds dat er een verband tussen een oorzaak en een gevolg ligt en of dit daadwerkelijk ook zo is, dat onderzoek je. Het is handig als je voldoende tijd besteedt aan het conceptueel model. Probeer het model voor jezelf logisch en overzichtelijk in kaart te brengen.

4.    Hoe stel ik een goede vragenlijst op?

Een vragenlijst is een onderzoeksmethode waar je dezelfde vragen aan een specifieke doelgroep stelt. Het moet voor jou de resultaten opleveren waarmee jij jouw deelvragen kunt beantwoorden.

De respondenten van je vragenlijst

Bedenk van tevoren hoeveel respondenten je nodig hebt. Een wervende tekst is cruciaal voor het trekken van de aandacht van de respondenten. Houd deze tekst kort, krachtig, duidelijk en simpel. Bedenk een manier van afname. Je maakt je vragenlijst interessant door een beloning uit te loven. Vertel erbij hoe lang het invullen van de vragenlijst gaat duren. Denk aan het sturen van een herinneringsmail, wanneer je geen reactie krijgt. Vul zelf eerst de vragenlijst in voor het eruit halen van eventuele fouten.

Demografische variabelen in je vragenlijst

Demografische gegevens kan je het beste aan het eind van de vragenlijst vragen. Vertel wat je gaat doen met de informatie en leg het doel van je onderzoek uit. Geef duidelijk aan dat de informatie van de respondenten vertrouwelijk wordt behandeld. Het is ook handig als je ergens ruimte openlaat voor opmerkingen, zodat respondenten nog iets kunnen toevoegen. Dit kan waardevolle informatie opleveren.

Zorg dat de vragen een logische volgorde hebben en deel de items op in categorieën. Bedenk tevens de antwoordmogelijkheden. Stel je een open vraag, meerkeuzevraag of een scorevraag?

Wanneer je de ingevulde vragenlijsten binnen hebt kun je gaan bedenken wat je met je data gaat doen (opslag, organisatie). Hoe verloopt verder de communicatie met de respondenten? Stuur je de respondenten nog een bedankmail of de resultaten van je onderzoek?

5.    APA-normen

In je scriptie dien je te verwijzen naar publicaties en bronnen, waar je je informatie vandaan haalt. Dit refereren gaat volgens de APA-normen. De meeste voorkomende normen bij het schrijven van een scriptie.

Verwijzingen in de tekst

Door bronnen te vermelden in je tekst, maak je het de lezer mogelijk om jouw beweringen te verifiëren en om te controleren of je de juiste informatie uit de bronnen hebt gehaald. Dit draagt vervolgens bij aan de geloofwaardigheid van je scriptie en geef je de ander de eer die hem/haar toekomt waar je de informatie vandaan hebt gehaald. Je verwijst in de tekst eerst de naam van de auteur(s) en daaropvolgend het jaartal, gescheiden met een komma en dit zet je tussen haakjes. Als er meerdere auteurs zijn en je vermeldt deze bron voor het eerst in je tekst, dan vermeld je alle namen van de auteurs. Als je dezelfde bron met meerdere auteurs nogmaals in de tekst verwerkt, dan noem je de naam van de eerste auteur en vervolgens ‘et al.’ (deze afkorting staat voor ‘en anderen’).

Literatuurlijst

Bij het opstellen van de literatuurlijst is het belangrijk te weten dat deze op alfabetische volgorde is geordend, op de achternaam van de eerste auteur. Na elke initiaal komt een punt en een spatie. Een hoofdletter hoort alleen in het eerste woord van de titel van de publicatie of het boek. Bij het vermelden van namen van tijdschriften, begint ieder woord met een hoofdletter. Na ieder leesteken komt een spatie, met uitzondering van 2 leestekens. Indien je meerdere auteurs vermeld, dien je vòòr de laatste auteur een &-teken te plaatsen. Indien er geen jaartal aanwezig is, vermeld je (z.d.) of (n.d.). Dit staat voor ‘zonder datum’ of ‘no date’. Na vermelding van de auteur(s) volgt het jaartal van publicatie. Deze zet je tussen haakjes, gevolgd door de titel, naam tijdschrift of boek en tot slot de uitgeverij.

The post Top 5 scriptie hulpvragen appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/scriptie-hulp-vragen/feed/ 0
Presentatie https://www.scriptieoverzicht.nl/presentatie/ https://www.scriptieoverzicht.nl/presentatie/#respond Mon, 19 Jun 2017 10:02:23 +0000 https://www.scriptieoverzicht.nl/?p=584 Binnenkort een presentatie? Je scriptie presenteren/verdedigen? Zwetende handen en knikkende knieën? Lees dit artikel en bereid je voor!

The post Presentatie appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
Binnenkort een presentatie? Je scriptie presenteren/verdedigen? Zwetende handen en knikkende  knieën? Een presentatie wordt vaak gezien als een stressvolle en zenuwslopende  bezigheid. Veel mensen kunnen enorm opzien tegen het houden van een presentatie.  Hoe komt dit? En waarom vinden veel mensen presenteren niet leuk? En hoe wordt  een presentatie een succes? In dit artikel over presenteren kun je antwoorden  vinden op deze vragen. Daarnaast vind je verschillende tips voor succesvol  presenteren.

Presentatie en verdediging van je scriptie

Tijdens een presentatie geef  je een mondelinge toelichting op je onderzoek en de daarvan afgeleide  resultaten. Tijdens de presentatie kun je gebruikmaken van verschillende  hulpstukken, zoals PowerPoint of een overheadprojector.

Waarom zien veel mensen  op tegen presenteren?

Wanneer men een  presentatie houdt voor een groep van mensen, dan kan de aandacht die je krijgt  tijdens je presentatie van de groep, zeer ongemakkelijk overkomen. De stilte  tijdens de presentatie, het geluid van je eigen stem, alle ogen zijn op jou  gericht en je voelt je lichaam anders reageren dan normaal. Kortom, je voelt je  onzeker en bovendien, je staat er alleen voor. Althans, dat lijkt zo. Tijdens  een presentatie willen de toehoorders juist graag horen wat jij hen te vertellen  hebt. Anders waren zij immers niet bij jouw presentatie aanwezig. Een  presentatie dien je dus wel leuk en interessant te vertellen en zenuwen zijn  hierbij geheel overbodig en leiden bovendien alleen maar af.

Een andere reden voor zenuwen tijdens een presentatie kan  gevonden worden in faalangst. Sommige mensen voelen zich onzeker over hun  prestaties en zullen daarom tijdens het presenteren hier  mee geconfronteerd  worden. Verder wordt een presentatie veelal ervaren als een test waarbij de  spreker het gevoel heeft dat alles van deze ene presentatie afhangt. Faalangst voor een presentatie kun je verhelpen. Veelal kun je hier door het volgen van een simpele cursus  snel van verholpen worden.

Voorbereiding scriptie presentatie

Om succesvol te kunnen presenteren is een voorbereiding op je presentatie essentieel. Juist omdat je  erg tegen het presenteren op kunt zien, is de kans groot dat je de presentatie  (en de voorbereiding) tot het laatste moment uitstelt. Dit is niet handig en  het zal je presentatie zeker niet ten goede komen. Juist wanneer je je  presentatie niet goed hebt voorbereid, zul je ervaren dat je meer last van  zenuwen hebt tijdens je het presenteren. Hoe bereid je je voor op een  presentatie? Door goed over je onderwerp na te denken. Zorg ervoor dat het  onderwerp goed in je hoofd zit. Weet je nog niet genoeg over het onderwerp waar  je over gaat presenteren? Lees je in. Weet je bijvoorbeeld niet meer hoe je het  onderzoek van je scriptie precies had ingedeeld? Lees dit onderdeel nog even  goed door. Nadat je voldoende over het onderwerp weet, dien je jezelf af te vragen  wat je de toehoorders van je presentatie wilt gaan vertellen. Probeer dit uit  je hoofd te doen en schrijf hierbij enkel steekwoorden op. Het volledig  uitschrijven van een presentatie is in ieder geval geen goed idee. Het  voornaamste doel is om een verhaal te creëren, waarbij je een chronologische  indeling maakt. Zorg dat het verhaal in je hoofd klopt en dat je het verhaal in  gedachten kunt afspelen. Dit kun je uitstekend doen wanneer je onder de douche  staat of met de hond aan het wandelen bent. Op deze wijze leer je het verhaal  dat je wilt gaan presenteren uit je hoofd. Zaak is, dat je hierbij de focus op  de hoofdlijnen houdt. Wanneer je acht zaken tijdens je presentatie wilt  behandelen, zorg er voor dat je bij verstand hebt van deze acht zaken en dat je  dit tijdens je presentatie kunt uitleggen. De precieze invulling hiervan hoef je niet op te lepelen.  Wel dien je goed voor jezelf de volgorde van de acht zaken in je hoofd te  hebben zitten. Wanneer je een presentatie op deze wijze goed in je hoofd hebt  zitten, is je voorbereiding van je presentatie gelukt!

De scriptie presentatie

Daar sta je dan. Voor de groep, het moment van stilte valt en je gaat beginnen met je presentatie. Vele slapeloze nachten hebben er wellicht aan vooraf gegaan. En nu is het dan zover: je moet gaan presenteren. Je hebt je presentatie goed voorbereid, dus je hebt geen angst. Je begint te praten en je merkt dat iedereen je aankijkt. Je vertelt een grappig verhaal en je merkt dat het publiek het goed oppakt. Je zenuwen vallen weg. Je komt weer terug tot bewustzijn en je laat je zenuwen gaan. Hoe moet je nu verder? Hieronder vind je enkele tips per item waar je tijdens je presentatie houvast aan kunt houden.

Oogcontact tijdens de presentatie

Het belangrijkste tijdens je presentatie is het behouden van oogcontact. Over het publiek heen kijken is geen optie meer. Het kan intimiderend overkomen, maar oogcontact is tijdens je presentatie een bevestiging van aandacht van je publiek. Ga oogcontact dus niet uit de weg. Probeer wel zoveel mogelijk van persoon naar persoon over te springen en niet te lang iemand recht in zijn/haar ogen te kijken tijdens je presentatie. Wanneer iemand een vraag stelt tijdens je presentatie, maak dan eerst oogcontact met de persoon en geef hem/haar dan het woord. Neem hier gerust de tijd voor. Het is de bedoeling dat je de vraag juist gaat beantwoorden, dus dien je de vraag goed te begrijpen. Oogcontact is hierbij van belang.

Handen gebruiken tijdens de scriptie presentatie

Voorwerpen vasthouden, zoals een pen of een papiertje, wordt tijdens een presentatie over het algemeen afgeraden. Vermijd dit ook zoveel mogelijk. Wanneer je zenuwachtig bent, geef je door middel van je gefriemel met een pen hier blijk van. Niet doen dus. Tijdens een presentatie is het juist wel goed om met je handen gebaren te maken. Hiermee maak je de presentatie meer levendig. Doe dit overigens wel met mate. Waak ervoor dat je handen niet de hoofdrol gaan spelen tijdens je presentatie.

Visuele hulpmiddelen ter ondersteuning van je presentatie

Tijdens je presentatie is het raadzaam om visuele hulpmiddelen te gebruiken TER ONDERSTEUNING. Gebruik niet te veel tekst en wees zuinig met plaatjes en figuren. Wees je er van bewust dat niet iedereen die springende kikker in je PowerPoint presentatie even leuk vindt. Maak je gebruik van visuele hulpmiddelen tijdens je presentatie, zorg dan ook dat mensen je middelen zien. Oftewel, ga er niet voor staan. Het klinkt heel voor de hand liggend, maar het is een veelvoorkomende fout tijdens het presenteren. Het komt positief over wanneer je tijdens je presentatie, wanneer je verwijst naar je hulpmiddel, aan het publiek vraagt of iedereen het kan zien en of het goed leesbaar is.

Do’s-and-don’ts tijdens het presenteren van je scriptie

Hieronder kun je enkele zogenaamde do’s-and-don’ts vinden over presenteren. Doe er je voordeel mee tijdens je presentatie!

Do’s

 • Oefen het presenteren  voor vrienden. Oefening voor een vertrouwde omgeving kan geen kwaad. Je zult  het verhaal beter beheersen en daarnaast zul je (bruikbare) feedback ontvangen  op je presentatie.
 • Praat niet met een  monotone toon en houd het kort. Het publiek zal graag naar je verhaal  luisteren, maar niet langer dan nodig is. Verveel je publiek niet met zaken die  ze al begrijpen.
 • Zorg voor een pakkende,  aansprekende titel. Een goed begin is het halve werk. Hierbij is een pakkende  inleiding altijd een goed begin. Probeer met een persoonlijk, of wanneer je dit  niet hebt, een voor jou zeer interessant en leuk verhaal je presentatie te  beginnen. Ten eerste is dit voor de toehoorders interessanter. Ten tweede zul je dit verhaal gepassioneerd overbrengen en is er een goede start gemaakt met  je presentatie.
 • Pak een moment van rust  voordat je begint met spreken. Wanneer de zaal volledig stil is, kun je jouw  moment pakken en je verhaal doen.
 • Lichaamstaal. Gebruik je  lichaam. Mensen vinden het prettig wanneer iemand met ondersteuning van  zijn/haar lichaam een verhaal vertelt. Niemand luistert graag naar een stijve  hark. Verstop jezelf niet.
 • Stel vragen aan het  publiek. Het stellen van vragen tijdens een presentatie is overigens niet voor  iedereen weggelegd, maar het kan wel zorgen voor een betere aansluiting van je  verhaal bij de wensen van je publiek. Echter, dien je er wel bewust van te  zijn, dat in het geval van een lastige vraag, je presentatie in duigen kan  vallen. Vraag jezelf af of je goed om kunt gaan met dit soort vragen en  antwoorden.

Don’ts

 • Ademhalingstechnieken.  Dit soort technieken kunnen een kalmerend effect hebben, maar leiden alleen  maar af. Het gaat om het presenteren, niet om het feit hoe je adem haalt. Juist  wanneer je de nadruk op het adem halen legt, wordt het lastiger. Vergelijk het  maar met lopen met volle glazen. Wanneer je alleen let op het feit of het  vloeibare goed over de rand heen komt, zul je merken dat je juist minder vast  het glas vasthoudt en bovendien kijk je niet waar je naar toe loopt.
 • Veel sheets en tekst. Zorg ervoor  dat je zo weinig mogelijk sheets en tekst gebruikt in je presentatie. Jij kunt het verhaal veel  levendiger brengen en wanneer je veel tekst op een sheet zet, kun je dit beter  uitprinten en uitdelen. Daarnaast gaan de toehoorders je teksten lezen. Wanneer  jij daarnaast een verhaal vertelt, zullen mensen deze indrukken moeilijk kunnen  verwerken en komt je boodschap minder goed over.
 • Tijdens het presenteren  informatie uitdelen. Dit kost te veel tijd tijdens het presenteren en daarnaast  gaat iedereen de informatie bestuderen en ben je dus de aandacht voor je  presentatie kwijt. Wanneer je verhaal ondersteuning van bepaalde informatie  nodig heeft, deel dit dan voorgaand aan je presentatie uit. Bespaart tijd  tijdens je presentatie en je geeft mensen de gelegenheid het alvast bestudeerd  te hebben.
 • Zenuwen tijdens je presentatie onder bedwang  houden. Probeer niet je zenuwen tijdens je presentatie onder bedwang te houden.  Hier moet je helemaal niet mee bezig zijn! Je gaat een geïnteresseerd publiek  een goed en interessant verhaal vertellen. Dat is je doel, niet het beheersen  van je zenuwen. Wanneer je lekker in je verhaal komt, zullen je zenuwen  verdwijnen.

The post Presentatie appeared first on Scriptieoverzicht.nl.

]]>
https://www.scriptieoverzicht.nl/presentatie/feed/ 0