De ideale omstandigheden om jouw scriptie te schrijven

De deadline van jouw scriptie staat al maanden van tevoren vast. De gemiddelde student wil zijn of haar scriptie zo snel mogelijk achter de rug hebben. Met de juiste omstandigheden kun jij zo snel en efficiënt mogelijk werken. Dit artikel dient te worden gezien als hulpmiddel voor jouw scriptie.

Hulp van buitenaf?

Scriptiebegeleiding

Het is de bedoeling dat jij zelf je scriptie schrijft. Wel kun je hulp inschakelen in de vorm van scriptiebegeleiding. Dit kan vanuit school worden geregeld, maar ook via een extern bureau. Deze persoon is bereikbaar voor vragen tijdens jouw scriptieproces. Het is daarom dan ook handig als jij het goed kunt vinden met jouw begeleider. Spreek voordat jij aan jouw scriptie gaat beginnen af en plan alvast contactmomenten in. Zo houd jij persoonlijk contact en kun jij eventueel bijsturen mocht er iets misgaan. Ook jouw persoonlijke situatie en eventuele omstandigheden kun jij met die persoon bespreken. Maak echt gebruik van deze begeleiding, want ze kunnen jou een heel eind op weg helpen en zijn er niet voor niets. Wel zit er een limiet vanuit school aan deze begeleiding.

Studeermaatje

Jij bent niet de enige die een scriptie moet inleveren. Jouw klasgenoten zitten namelijk in hetzelfde schuitje. Spreek samen af om aan jullie scriptie te werken. Zo kun je elkaar stimuleren en motiveren om door te gaan. Ondanks dat jullie waarschijnlijk ieder een verschillend onderwerp hebben gekozen, kun je elkaar helpen als je vastzit en niet meer verder komt. Uiteraard is het wel de bedoeling dat jullie elkaar helpen en niet dat jullie gaan keten en het te gezellig wordt. Samen studeren is namelijk altijd leuker! Waarschijnlijk heb jij wel oud-studenten in jouw vrienden-, kennissen- en familiekring. Zij zijn vast ook bereid om jou op de juiste weg te helpen met je scriptie. Al is het alleen al voor het checken van spelfoutjes.

Creëer de juiste werksfeer

De werkplek

Maak jouw scriptie op een plek waar jij productief bent. Zoek een plek waar je geïnspireerd raakt en gemotiveerd wordt om door te gaan. Dit kan een koffietent zijn, de bibliotheek, een studieruimte op school of gewoon bij jou thuis. De ene student kan zich juist wel concentreren met geluid en mensen om zich heen en de andere student moet complete rust en stilte hebben om zich te focussen. Zorg er daarnaast voor dat je werkplek schoon en opgeruimd is. Leg je mobiel weg of zet hem op vliegtuigstand. Dit geldt ook voor andere spullen zoals tijdschriften, boeken of je Playstation. Leg ze buiten het zicht, zo kun je ook niet afgeleid worden. Uiteraard geldt dit ook voor Netflix. Als jouw werkplek is opgeruimd, creëer je ook meer rust in je hoofd.

Productiefste tijdstip

Zoek uit op welk tijdstip jij het productiefst bent. Ben jij een ochtendmens? Dan zul jij waarschijnlijk in de ochtend het best presteren. Ben jij juist een avondmens? Dan zul jij in de ochtend niet productief zijn, maar meer in de avonden en nachten. Het nadeel hieraan is dat jij in de avonden gebonden bent aan openingstijden. Houd hier dus rekening mee en check dit van tevoren. Het zou zonde zijn als jij in een flow zit en je studieruimte gaat dicht. Overweeg dan om naar koffietenten en barretjes te gaan, waar het wel wat rumoeriger is. Probeer een ritme voor jezelf aan te houden wat werkt voor jou. Wat voor een ander werkt, hoeft niet perse voor jou ook te werken.

Maak een studeerschema zodat je in één overzicht ziet wanneer aan je scriptie gaat, naar je bijbaantje moet en vrije tijd hebt voor leuke dingen.

Zorg goed voor jezelf

Pak je rust

Om je optimaal te kunnen focussen is het belangrijk dat je een goede nachtrust pakt. Zorg er voor dat je genoeg slaapt krijgt en niet hele nachten doorhaalt. Met slaaptekort kun je minder goed nadenken en is de kans op spelfouten groter. Ook al ben jij een nachtmens, zorg er dan alsnog voor dat je, als het mogelijk is, wat langer uitslaapt zodat je toch aan je 8 uur slaap toe komt. Zo ben je de ochtend erna fris en fruitig om met volle moed weer aan je scriptie verder te gaan. Daarnaast is het ook belangrijk om pauzes in te lassen als jij aan je scriptie werkt. Neem na elk uur één kwartiertje pauze zodat je eventjes tot rust kunt komen. Zet desnoods een timer, zodat jij na die 15 minuten echt weer verdergaat aan je scriptie.

Gezondheid

Eet niet teveel suiker als jij aan je scriptie werkt. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel enorm gaan pieken en dalen waardoor jij je vermoeid zult voelen, hoofdpijn krijgt en je denkvermogen achteruit gaat. Wat je dan in plaats van snoep en chips beter wel kunt nemen om je beter te concentreren?

  • Ongebrande noten
  • Rauwkost
  • Gekookte eieren
  • Avocado
  • Smoothie

Categoriën:

Algemeen, Featured
Geen Reacties op “De ideale omstandigheden om jouw scriptie te schrijven”

Geef een reactie