Planning van je scriptie
Waarom een goede scriptieplanning?
Het opstellen en het daadwerkelijk uitvoeren van een studieplanning is een belangrijke factor voor het succes van je studie. Je kunt verschillende planningen opstellen. Eerst kijk je wat je in een langere periode moet doen (bijvoorbeeld een maand of een jaar). Daarmee houd je het grote overzicht. Vervolgens verdeel je die taken over een kleinere periode (een week of een dag). Ten slotte zet je die taken in je agenda en ga je per uur plannen.
De meeste studenten vinden het moeilijk om een realistische studieplanning te maken, of zich aan hun plan van aanpak te houden. Het is daarom al vaak nuttig om bij te houden hoeveel tijd je gedurende (bijvoorbeeld) een week je in je studie hebt geïnvesteerd. Als je dit hebt gedaan ben je bewust bezig met de tijd die je aan je studie kwijt bent en heb je meer grip op je studie.
Opstellen van een scriptieplanning
Wanneer je begint met het maken van een studieplanning, bedenk je eerst wat je precies gaat doen. Denk daarbij niet alleen aan het onderzoek dat je gaat uitvoeren, maar bijvoorbeeld ook allerlei andere zaken die daarbij komen kijken, de mensen met wie je contact dient op te nemen, het schrijven van je scriptie, en onvoorziene zaken. Houd ook rekening met je vrije tijd en sociale activiteiten. Je moet ook ontspannen!
Schat in hoeveel tijd de taken, afspraken etc. duren. Houd daarbij ook rekening met onder andere reistijden en pauzes. Houd ook rekening met het invullen van wekelijkse verplichtingen die je bent aangegaan of afspraken die je al gemaakt hebt. Je kunt het beste je studieplanning afstellen op het aantal studiepunten dat ervoor staat. Eén studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur studenten.
Vraag jezelf steeds af of je planning haalbaar is. Dus of de taken in de gezette tijd te realiseren zijn. Zijn ze dus te doen binnen de tijd en uit te voeren door jezelf? Let er bijvoorbeeld op dat je misschien ’s avonds om 23.00 niet meer efficiënt kan studeren. Controleer regelmatig je planning. Meestal komt de planning toch niet helemaal uit zoals je je had bedacht. Je zou dan iets anders moeten laten vallen, wanneer je niet al je taken afkrijgt. De volgende keer zal je dus meer tijd moeten inplannen voor die bepaalde taak. Na een tijdje zie je vanzelf voor welke taak je veel of weinig tijd nodig hebt.
Wees bij het opstellen van de werkplanning realistisch en ken daarbij je eigen grenzen (kijk daarbij naar ervaringen uit het verleden m.b.t. studeren). Probeer duidelijke keuzes te maken tussen je studie, privé en werk. Leer daarbij ook ‘nee’ te durven zeggen tegen anderen en tegen jezelf.
Plan moeilijke taken op momenten dat jij het best kunt werken. (Kun je makkelijk concentreren onder druk of juist niet? Wil je het weekend vrijhouden of studeer je dan juist veel? Studeer je structureel of met vlagen? Ben je een ochtend- of een avondmens? Kun je studeren tijdens het reizen of juist niet?).
Al met al dient een goede scriptieplanning de volgende aspecten te bevatten
Realistisch: Hoge doelen stellen aan jezelf te té perfectionistisch zijn, is niet zinvol. Zorg dat je de motivatie blijft houden, door haalbare en uitdagende doelen te stellen. Blijf altijd op je eigen tempo werken en stel je eigen prioriteiten.
Concreetheid: Stel jezelf concreet voor wat je gaat doen. Maak het visueel voor jezelf. Dit leidt tot meer energie en concentratie. Controleer achteraf of je je doel hebt gehaald. En check de oorzaken voor het niet behalen van je doel en houd daar voor de komende tijdsplanning rekening mee.
Intensiviteit: In plaats van een hele lange tijd aan één stuk door te studeren, kun je beter intensief studeren met voldoende pauzes en afwisseling, waarin je kunt ontspannen. Op deze manier laad je jezelf weer op en blijf je ‘fris’.
Laat ruimte over: Houd voldoende speelruimte over voor onverwachte zaken. Bijvoorbeeld door reservetijd op te nemen per dag.
Categoriën:
Ondersteuning
interresant
Wijsman? Je bent niet zo wijs man. Als je zo reageert op een artikel, zorg dan wel dat je spelling klopt ;).