Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Solliciteren voor een baan of functie? Grote kans dat je middels een sollicitatiebrief dient te reageren op een openstaande vacature. Hoe schrijf je een succesvolle sollicitatiebrief? Lees hier hoe je een solliciatiebrief schrijft en waar je op dient te letten. Tot slot vind je onderaan twee voorbeeldbrieven om een indruk te krijgen hoe een sollicitatiebrief er uit kan zien.

Sollicitatiebrief – De voorbereiding

Voor je gaat beginnen met het schrijven van je sollicitatiebrief, dien je je goed voor te bereiden. Hieronder vind je enkele aandachtspunten voor een succesvolle sollicitatiebrief.

Wie ben je en bij wie ga je solliciteren?

Bedenk goed voordat je begint te schrijven met je sollicitatiebrief, wie je bent en wat je wilt. Wat zijn jouw kwaliteiten? Wat maakt jou van waarde voor het bedrijf? Waarom wil jij voor deze functie solliciteren? Waarom past deze baan goed bij jou? In hoeverre past jouw arbeidsverleden bij deze functie?

Zorg ook dat je weet naar wie je je sollicitatiebrief stuurt. Wat is het bedrijf waar je voor gaat solliciteren? Waar is het bedrijf waar je je sollicitatiebrief naar toe stuurt naar op zoek en in hoeverre pas jij in dit profiel? Zorg daarnaast altijd dat je de vacature goed doorleest. In de vacature staat meestal veel bruikbare informatie voor je sollicitatiebrief in prijs gegeven. Wanneer jouw profiel niet geheel overeenkomt met hetgeen dat gevraagd wordt hoeft dit overigens niet te betekenen dat je sollicitatiebrief op voorhand weinig kans van slagen heeft.

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van de discrepantie en dat je hier rekening mee houdt in je sollicitatiebrief. In een sollicitatiebrief zoekt men niet altijd naar de meest perfecte kandidaat, maar naar de meest geschikte (passend bij de organisatie) kandidaat.

Daarnaast is het belangrijk dat je weet aan wie je de sollicitatiebrief stuurt. Stuur je het naar je toekomstige baas of stuur je het naar iemand van werving & selectie? Zoek op internet naar meer informatie over de persoon waar je je sollicitatiebrief aan richt. De persoon krijgt zo een gezicht en je kunt wellicht op specifiekere zaken (welke positief voor jou uitpakken) inspelen. Tot slot dien je goed op de hoogte te zijn van de algemene informatie van de organisatie. Dit lijkt nog niet van belang te zijn voor je sollicitatiebrief, maar het kan wel helpen bij de beeldvorming.

De sollicitatiebrief – Het schrijven

Wanneer je goed weet wie je bent, wat je wilt en wie de organisatie is, kun je beginnen met het schrijven van de sollicitatiebrief. Uit de advertentie heb je reeds gehaald hoe het profiel eruit ziet waaraan je dient te voldoen. Dit moet naast je enthousiasme blijken uit je sollicitatiebrief.

De sollicitatiebrief begint met de aanleiding van het schrijven. Dit is in de meeste gevallen een advertentie. Vermeld hierbij om welke advertentie het gaat. Geef daarnaast aan wat het doel van je sollicitatiebrief is (op gesprek komen voor een sollicitatiegesprek).

In het middenstuk van de sollicitatiebrief ga je in op het profiel van de kandidaat waarna het bedrijf op zoek is en geef je aan wat jouw (werk)ervaringen zijn, waardoor je denkt in aanmerking te komen voor de vacature. Dit zal ook deels blijken uit de motivatie. Motiveer in het middenstuk van je sollicitatiebrief waarom jij dé persoon bent voor deze job. Wees niet te bescheiden, wees niet te overdreven. Dit klinkt vaag, en dat is het ook.

Wat je jezelf moet bedenken: Wanneer ze mij over dit punt vragen zullen stellen tijdens de sollicitatie kan ik hier in alle eerlijkheid antwoorden op geven, zonder dat ik mezelf te kort doe. Twijfel je, laat dan iemand anders je sollicitatiebrief doorlezen. Deze persoon kan hopelijk ook spellingsfouten uit je sollicitatiebrief halen die je zelf over het hoofd had gezien. Het moge duidelijk zijn dat een sollicitatiebrief geen enkele taal– en/of spellingsfout mag bevatten.

Tot slot sluit je je sollicitatiebrief af. In het slot van je sollicitatiebrief geef je aan dat je graag uitgenodigd wordt voor een gesprek en waar je graag je brief nader toelicht. Mogelijke slotzinnen:

  • Ik hoop dat deze brief voor u een aanleiding is om mij uit te nodigen voor een gesprek waarin ik het een en ander mondeling toe kan lichten. Voor nadere informatie verwijs ik u naar bijgevoegd curriculum vitae.
  • Graag licht ik mijn motivatie en curriculum vitea in een persoonlijk gesprek toe.
  • Voor mijn verdere gegevens verwijs ik naar het bijgesloten curriculum vitae. Hopelijk heb ik u voldoende geïnformeerd om mij uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek.
  • Uiteraard ben ik, indien u dit op prijs stelt, bereid in een persoonlijk gesprek de achtergronden van mijn sollicitatie nader toe te lichten.
  • Ik zou het zeer op prijs stellen om deze sollicitatie nader te kunnen toelichten in een persoonlijk gesprek.
  • Vanzelfsprekend hoop ik dat deze brief u aanleiding geeft mij uit te nodigen voor een gesprek.

De sollicitatiebrief sluit je af met de afsluiting ‘hoogachtend’. Ondanks dat sommige mensen dit ouderwets of oudbollig ervaren, komt het wel zakelijk over en sla je niet snel de plank mis. Verder vergeet je natuurlijk niet de sollicitatiebrief te ondertekenen door middel van een handtekening. Oefen op je handtekening wanneer je hier zelf niet tevreden over bent. Het is een klein detail, maar je sollicitatiebrief is je eerste en in het slechste geval ook je laatste kans om voor deze vacature in aanmerking te komen.

Sollicitatiebrief tips

  • Kom enthousiast, maar zakelijk over.
  • Bedenk dat je tijdens je sollicitatiegesprek je sollicitatiebrief moet toelichten.
  • Maximaal één A4 tekst.
  • Houd het op drie tot vijf alinea’s.
  • Laat meerdere personen je sollicitatiebrief doorlezen.

 

Voorbeeldbrief 1

Open sollicitatie

 

De open sollicitatie is altijd lastiger, omdat je geen handvatten aangereikt krijgt, zoals dit wel het geval is bij een vacature waar je op reageert. Hieronder vind je een voorbeeldbrief van een open sollicitatie.

 

Gegevens sollicitant

Plaats, datum

Bedrijfsgegevens

 

Betreft: Open sollicitatie

 

Geachte heer/mevrouw,

Alhoewel ik mijn huidige functie met plezier vervul, bestaat er behoefte aan een nieuwe uitdaging, in een andere werkomgeving. Mijn interesse gaat uit naar functies welke aansluiten bij mijn afgeronde opleidingen en werkervaring en welke raakvlakken vertonen met ICT en in het bijzonder internetmarketing. Mogelijke functies kunnen zijn:

Sales Manager Internet Marketing

Junior SEO Consultant

Junior SEA Manager

Zoals valt op te maken uit mijn bijgevoegde curriculum vitae, heeft mijn loopbaan zich vanuit een wetenschappelijke achtergrond gevormd via commerciële functies in een e-commerce omgeving tot een expert in de vakgebieden van zowel SEO als SEA. De laatste jaren heb ik gewerkt in een internet marketing functie, binnen een e-commerce omgeving bij een grote speler op internet. Binnen deze functie ben ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van het totale internet marketing beleid van de internetonderneming. Hierbij word ik afgerekend op behaalde resultaten.

Graag zou ik u willen verzoeken mijn gegevens te willen toetsen aan uw huidige en toekomstige vacatureaanbod en mij te informeren indien u denkt een passende functie te hebben gevonden.

Vanzelfsprekend ben ik bereid om u van de nodige aanvullingen en/of toelichtingen te voorzien.

 

Hoogachtend,

 

Handtekening

 

Naam

 

Bijlagen: curriculum vitae

 

Voorbeeldbrief 2

Reageren op een vacature

 

Gegevens sollicitant

 

Plaats, datum

 

Bedrijfsgegevens

 

Betreft: Sollicitatie Management Traineeship

 

Geachte heer/mevrouw,

Uw vacature op NationaleVacaturebank.nl is voor mij aanleiding te solliciteren naar de Management Traineeship bij A Recruitment. Afgelopen jaar ben ik afgestudeerd als bedrijfskundige aan de Universiteit. Binnen mijn studie heb ik gekozen voor de afstudeerrichting Business Development. Momenteel ben ik op zoek naar een uitdagend vervolg traject om verder richting te geven aan mijn carriere.

De management traineeship van A spreekt mij bijzonder aan. Ik ben opzoek naar een afwisselende baan waarin ik mij als startende op de arbeidsmarkt verder kan ontwikkelen. Met name het feit dat A de ruimte geeft voor persoonlijke ontwikkeling afhankelijk van idividuele wensen en interesses is voor mij erg belangrijk. Juist door de brede aanpak van de traineeship, waarin verschillende bedrijfsaspecten aan bod komen, kan ik als net afgestudeerde bedrijfskundige een goede basis leggen voor een toekomstige management functie binnen A.

Binnen mijn studie heb ik vaak in groepsverband samen moeten werken met medestudenten. Het werken in een team met een gezamenlijk doel is mij altijd goed bevallen. Ik ben een teamplayer, communicatief vaardig en sociaal. Ik probeer vaak iedereen bij de verschillende projecten te betrekken en zorg voor een effectieve verdeling van werkzaamheden. In mijn persoonlijke en zakelijke omgeving ben ik te typeren als zeer flexibel en stressbestendig. Bijvoorbeeld in de periode dat ik werkzaam ben geweest bij B heb ik veel te maken gehad met onregelmatige werktijden, een breed scala aan taken en veel intensief klantcontact. Deze dynamiek heb ik altijd als zeer prettig ervaren. Verder ben ik iemand die altijd open staat voor nieuwe ervaringen, ben zeer leergierig en pak nieuwe uitdagingen met beide handen aan.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd en dat u mij de mogelijkheid biedt om mijn motivatie toe te lichten in een gesprek.

 

Hoogachtend,

 

Handtekening

 

Naam

Bijlagen: curriculum vitae

Categoriën:

Carrière

2 Reacties op “Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?”

  1. Nathalie zegt:

    Beste,

    vorig jaar heb ik spontaan gesolliciteerd voor een functie. Nu krijg ik een brief waarin vermeldt wordt dat ik in aanmerking kom voor een job. Natuurlijk ben dan ook zeer enthousiast hierover, maar hoe pak ik het aan om een sollicitatiebrief te schrijven?

    Alvast bedankt.

  2. El Khayat Mohssine zegt:

    Geachte heer/mevrouw,

    Ik heb gesolliciteerd voor meer functies, maar tot nu kreeg ik geen reactie
    .
    Wat moet ik doen?

Geef een reactie