Wat is professionele scriptiebegeleiding?

Professionele scriptiebegeleiding is de extra steun die je inschakelt tijdens het schrijven van je scriptie om deze sneller en met een beter resultaat te volbrengen.

Inhoudsopgave:

Aanvulling op begeleiding op school

De professionele scriptiebegeleiding is aanvullend op de begeleiding die jij ontvangt vanuit je opleiding. De scriptiebegeleiding is dus geen vervanging van de begeleiding die jij krijgt vanuit de instelling waar jij studeert.

De begeleider die zich vanuit jouw opleiding met je scriptieproces bemoeit is uiteindelijk degene die jou zal beoordelen en het eindcijfer zal geven.

Het eindcijfer van jouw scriptie wordt mede bepaald door jouw mate van onafhankelijkheid. Dat wil zeggen, als jij te vaak om hulp vraagt bij de scriptiebegeleider vanuit je opleiding heeft dit een negatieve uitwerking op jouw eindcijfer. Door het inschakelen van professionele scriptiebegeleiding ben je in staat om zo veel vragen te stellen als je wilt zonder dat dit je eindcijfer negatief beïnvloedt; integendeel!

Het eindcijfer voor je scriptie zal er alleen maar beter van worden als je professionele scriptiebegeleiding inschakelt.

Een gelijke relatie

De professionele scriptiebegeleider is er voor jou, sterker nog hij/zij werkt voor je ;-). Je staat dus op gelijke voet met je professionele scriptiebegeleider. Dit is in tegenstelling tot hoe jij je tot je begeleider vanuit je studie verhoudt; deze relatie is een veel ongelijker want jij bent sterk afhankelijk van zijn/haar beoordeling van jouw scriptie en de manier waarop jij je scriptie schrijft.

Wat kost professionele scriptiebegeleiding?

Persoonlijke scriptiebegeleiding kost ongeveer tussen de 50,- en 85,- euro per uur. Veel scriptiebureau’s maken voordat je begint een plan en de inschatting van de uren die je nodig hebt. Door het nemen van een pakket krijg je vaak korting op het uurtarief.

Investering in je toekomst

Het klinkt misschien duur, maar het is een investering in je toekomst die je snel terugverdient. Als je je scriptie niet haalt ben je vaak een half jaar langer aan het sturen. Dus scriptiebegeleiding kan dus financieel voordelig zijn:

 • Je hoeft geen extra college geld te betalen.
 • Je kunt sneller beginnen met het verdienen van salaris.
 • Door begeleiding haal je een hoger cijfer waardoor je een betere baan kunt vinden.

Waar kan ik terecht voor scriptiebegeleiding?

Als je zoekt naar scriptiebegeleiders zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn verschillende bedrijven, maar ook genoeg freelancers te vinden met allemaal verschillende specialiteiten en tarieven.

Wij adviseren altijd om voor een gerenommeerd bedrijf te gaan. Zij kunnen je vaak helpen met alle hulpbehoeften en hebben medewerkers over heel Nederland zitten.

Wij adviseren Afstudeerbegeleider.nl

Wij horen altijd veel goede verhalen over Afstudeerbegeleider.nl. Het bureau is al jaren actief en boekt goede resultaten.

Het hoofdkantoor zit in Amsterdam, maar ze hebben ook locaties in Den Haag en Utrecht. Voor onlinebegeleiding kunt je hier ook terecht.

Meer over Afstudeerbegeleider.nl

Waarom professionele scriptiebegeleiding?

In principe krijg je vanuit je opleiding een scriptiebegeleider toegewezen die jou door het scriptieproces heen moet helpen.

In de praktijk blijkt dat begeleiders vanuit onderwijsinstellingen nauwelijks tijd over hebben naast hun overige werkzaamheden om studenten te helpen. Dit leidt er vaak toe dat studenten weinig tot geen indicatie krijgen of zij de goede kant opgaan.

Daarnaast wordt de feedback die zij krijgen van de begeleiders op hun scripties vaak als onduidelijk en/of niet constructief beschouwd.

Je opleiding overschat je vaardigheden

Tevens wordt er tijdens het scriptieproces van studenten verwacht dat zij over bepaalde vaardigheden beschikken die zij tijdens het volgen van hun opleiding opgedaan zouden moeten hebben.

Denk hierbij aan het goed structureren van een tekst of in staat zijn data te analyseren met SPSS. Vaak is deze kennis weggezakt of is die überhaupt nooit aanwezig geweest. Je scriptiebegeleider vanuit je opleiding heeft daar meestal geen boodschap aan en de kans dat deze je daar in gaat onderwijzen is minimaal.

Studenten hebben daarom vaak meer behoefte aan begeleiding dan vanuit de opleiding geboden wordt. Dit alles zorgt ervoor dat studenten er steeds vaker voor kiezen om professionele scriptiebegeleiding in te schakelen.

Door samen te werken met een professionele scriptiebegeleider krijg jij precies de juiste hoeveelheid begeleiding die jij nodig hebt. Je kan ten allen tijde aan je scriptiebegeleider vragen om specifieke en actiegerichte feedback of een afspraak met hem/haar inplannen om te sparren over zaken die voor jou nog onvoldoende duidelijk zijn.

Hoe werkt professionele scriptiebegeleiding?

Hoe de professionele scriptiebegeleiding precies in zijn werk gaat hangt volledig af van de hulpvraag die jij als student hebt.

Sommige studenten hebben enkel een aantal specifieke vragen over bijvoorbeeld het opstellen van een enquête of het formuleren van een probleemstelling die ze maar niet lekker op papier krijgen.

Terug naar de basis

Het kan ook zijn dat je teruggaat naar de basis van je scriptie. Vaak zitten studenten zo diep in hun scriptie, dat ze hoofd- en bijzaken nog maar moeilijk van elkaar gescheiden kunnen houden.

Daarom is het belangrijk eerst helder te krijgen wat je nu eigenlijk aan het onderzoeken bent, en vooral ook; wat je níet aan het onderzoeken bent.

Tijdens de scriptiebegeleiding wordt kritisch doorgevraagd op de inhoud van jouw scriptie. Op die manier ontwikkel jij inzichten waardoor jij weer verder kan.

Vanuit deze basis wordt samen met een van onze scriptiebegeleiders naar een passende structuur gekeken die jij aan kan houden in je scriptie.

Aansluiten bij criteria van jou opleiding

Samen wordt gekeken op basis van (bijvoorbeeld) een reader vanuit je opleiding wat er precies van je wordt verwacht. Je wordt geholpen met het opstellen van een logische opzet waarmee je de lezer meeneemt in je verhaal. Je wordt begeleid om de opbouw en inhoud van jouw scriptie optimaal aan te laten sluiten op de criteria van jouw opleiding en scriptiebegeleider.

Aanscherpen vaardigheden

Afhankelijk van jouw hulpbehoefte wordt tijdens de begeleiding ook aandacht gegeven aan de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden die je nodig hebt voor het schrijven van een scriptie.

Denk hierbij aan hoe je relevante literatuur zoekt en verwerkt in je theoretisch kader, hoe je een vragenlijst of enquête opstelt, hoe je data analyseert met SPSS of een ander programma, en hoe je de verkregen data / informatie vervolgens verwerkt in je scriptie.

Tijdens het hele begeleidingstraject word je ondersteund met het stellen van prioriteiten. Daarnaast krijg je hulp bij het maken van een realistisch schrijfplan en helpen wij je met het naleven van dit plan zodat jij geen onnodige vertraging oploopt tijdens het schrijven van je scriptie.

Wat zijn de voordelen van professionele scriptiebegeleiding?

1. Geen stress en duidelijkheid

Het grootste voordeel van scriptiebegeleiding is dat het ervoor zorgt dat jij je scriptieproces sneller en prettiger doorloopt. Je ervaart minder stress doordat je over meer duidelijkheid beschikt en daardoor meer controle ervaart met betrekking tot het schrijven van je scriptie.

Je bent zekerder over wat je aan het doen bent doordat je skillset hebt om een scriptie te schrijven.

2. Er zijn geen domme vragen

Een ander voordeel is dat je elke denkbare vraag aan je professionele scriptiebegeleider kan stellen. Sommige vragen durf je de scriptiebegeleider van je opleiding misschien niet te stellen uit angst voor een mogelijk negatieve invloed van die vraag op je eindcijfer.

Bij je professionele scriptiebegeleider hoef je hier niet bang voor te zijn. Elke twijfel die je tegenkomt tijdens het schrijven van je scriptie kan je met hem/haar bespreken.

3. Persoonlijk

Tot slot is een groot voordeel van professionele scriptiebegeleiding dat je het volledig op jouw hulpbehoeften kan afstemmen.

In het begin wil je misschien wat vaker sparren, waarna je wellicht genoeg handvatten hebt om meters mee te gaan maken, om aan het einde nog een allerlaatste gesprek in te plannen voor kritische eind feedback.

Misschien ben je na één consult alweer op weg geholpen, of wil je juist bij elke fase van het proces extensieve begeleiding. Waar de begeleiding vanuit de opleiding vaak zeer beperkt of soms helemaal niet aanwezig is, is bij professionele scriptiebegeleiding alles mogelijk en is de begeleiding volledig af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften!

Categoriën:

Scriptie

3 Reacties op “Wat is professionele scriptiebegeleiding?”

 1. Bert zegt:

  Ik ben op zoek naar een goede scriptiebegeleider. Wie heeft er weleens een scriptiebegeleider ingeschakeld en heeft er goede ervaringen mee?

 2. dorien collard zegt:

  hallo

  ik ben op zoek naar iemand die mijn thesis, waaraan ik inmiddels 3 academiejaren aan bezig ben, wil lezen en kritiek wil geven. dit jaar is mijn laatste kans om de master te halen. ik had al mijn vakken sinds het eerste academiejaar gehaald, enkel mijn thesis blijft het pijnpunt. kan iemand mij helpen of doorverwijzen?

 3. Stijn zegt:

  Hallo, dat kunnen we zeker voor je doen mail anders naar info@afstudeerbegeleider.nl en dan hebben we volgende week contact! Groet, stijn

Geef een reactie