Plagiaat checker: hoe werkt het en waar moet je op letten?

Plagiaat checker

Plagiaat is het bewust of onbewust overnemen van teksten, gedachten of ideeën zonder daarbij naar de originele bron te verwijzen. Hierdoor lijkt het alsof jij de bedenker of schrijver bent terwijl dit in werkelijkheid niet zo is.

Je pleegt plagiaat wanneer je zonder bronvermelding:

 • Teksten kopieert en plakt
 • Fragmenten vertaalt
 • Een idee of gedachte overneemt

Plagiaat is dus gemakkelijk te voorkomen door het toevoegen van een bronvermelding. Een plagiaat checker kan je helpen bij het voorkomen van plagiaat.

Inhoud

Hoe werkt een plagiaat checker?

Een plagiaat checker vergelijkt jouw tekst met andere teksten. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, detecteert plagiaat software geen plagiaat, maar alleen overeenkomsten.

Voorbeeld van een gedetecteerde overeenkomst
Prorail is van plan te investeren de komende jaren te investeren in stations: “stations krijgen meer liften, hellingbanen, sanitaire voorzieningen, camera’s en andere technische snufjes” (Prorail, 2019).

Bovenstaande passage wordt gemarkeerd als een overeenkomst, maar is geen plagiaat omdat het citaat tussen aanhalingstekens staat en de bron (Prorail) wordt vermeld.

Dezelfde passage zonder aanhalingstekens en bronvermelding zou wel als plagiaat worden beschouwd. Echter, een plagiaat checker maakt hierin geen onderscheid. Je moet dus zelf voor elke overeenkomst nagaan of het plagiaat betreft.

Waarmee wordt je tekst vergeleken?

Je tekst wordt vergeleken met teksten in een database. De grootte en inhoud van de database verschilt per plagiaat checker.

Sommige databases bevatten alleen websites, terwijl andere (zoals de Scribbr Plagiaat Checker) ook boeken, wetenschappelijke artikelen en eerder geüploade documenten bevatten. Hoe groter de database, des te groter de kans dat er overeenkomsten gedetecteerd kunnen worden.

Hoe worden overeenkomsten gedetecteerd?

Voor het detecteren van overeenkomsten wordt speciale plagiaatdetectiesoftware gebruikt. Deze software is anders voor iedere plagiaat checker.

Eenvoudige plagiaat checkers vinden alleen exacte overeenkomsten tussen twee teksten. Meer geavanceerde plagiaat checkers kunnen ook overeenkomsten detecteren wanneer een zin licht is herschreven of als er synoniemen zijn gebruikt.

Gratis of betaalde plagiaat checker gebruiken?

Gratis plagiaat checkers vinden veel minder plagiaat dan betaalde plagiaat checkers. Dit komt omdat de database kleiner is en software erg simpel. Wil je dus al het plagiaat in je document vinden dan raden we je aan een betaalde plagiaat checker te gebruiken.

De grootste nadelen van gratis plagiaat checkers zijn:

 • Detecteren niet alle overeenkomsten (plagiaat)
 • Vergelijken je tekst alleen met internetbronnen
 • Hebben gebruikslimieten
 • Bewaren, publiceren of verkopen zelfs je document
 • Hebben geen helpdesk

Wij adviseren de plagiaat checker van Scribbr

De meest populaire plagiaat checker onder studenten is de plagiaat checker van Scribbr. Ook wij hebben hier erg goede ervaringen mee en rade je aan de Scribbr Plagiaat Checker te gebruiken.


De grootste voordelen van deze check zijn:

 • Maakt gebruik van Turnitin-software
 • Uitgebreid plagiaatrapport met percentage en lijst met gevonden bronnen waarmee het document overeenkomt
 • Mogelijkheid om achteraf je document te verwijderen
 • Database met websites, boeken en wetenschappelijke artikelen
 • 7 dagen in de week is er een live-chat beschikbaar waar je vragen over plagiaat kunt stellen

Hoeveel procent plagiaat mag je hebben?

Het plegen van plagiaat wordt gezien als fraude. Het antwoord op bovenstaande vraag is dan ook 0% plagiaat. Echter, het is oke als een aantal procent van je tekst overeenkomt met andere teksten.

In je scriptie kan het bijvoorbeeld voorkomen dat delen van je referentielijst, correct geciteerde fragmenten of veel voorkomende zinnen worden gemarkeerd als overeenkomsten. Dit is geen plagiaat en vormt dus geen probleem.

Check dus altijd voor alle overeenkomsten of het daadwerkelijk plagiaat betreft.

Welke plagiaat checker gebruikt mijn school?

De meeste hogescholen en universiteiten gebruiken geavanceerde software om te checken of de scripties en verslagen van studenten plagiaat bevatten. De meest gebruikte software is Turnitin (voorheen Ephorus).

Turnitin is marktleider op het gebied van plagiaatdetectiesoftware. De software detecteert meer plagiaat dan andere plagiaat checkers door een combinatie van een hele grote database en erg goede plagiaat detectie technologie.

Zo ver wij weten is de Scribbr Plagiaat Checker de enige plagiaat checker die de plagiaatsoftware van Turnitin gebruikt en deze ook los verkoopt aan studenten. Wil je dus je scriptie checken voordat je deze inlevert op school, dan kun je het beste Scribbr gebruiken.

Kun je een plagiaat checker omzeilen?

Plagiaat checkers worden slimmer en databases worden groter waardoor het omzeilen steeds lastiger (zo niet onmogelijk) is.

Sinds lang tijd worden ook alle scripties en verslagen opgeslagen in een grote database die wordt gedeeld met alle hogescholen en universiteiten. Het gebruiken van een scriptie van een student aan een andere school werkt dus niet meer.

Een aantal andere methoden die tevergeefs zijn geprobeerd:

 • Alle spaties vervangen door een onzichtbare (witte) letter
 • Het vervangen van de letter “e”met een cyrillische “e”
 • Aanhalingstekens om de hele tekst zetten

Kortom, de tijd die je steekt in het omzeilen van een plagiaat checker kun je beter besteden aan het daadwerkelijk schrijven van een tekst. Wel kun je zelf een plagiaat checker gebruiken voordat je je document inlevert.

Wat als je betrapt wordt op plagiaat?

Het plegen van plagiaat wordt volgens de regels en richtlijnen voor de Examencommissie gezien als fraude. Naast dat fraude bij wet is verboden leggen veel universiteiten specifieke sancties op zoals:

Let op: plagiaat verjaart nooit! Zelfs als je scriptie eerst is goedgekeurd kan het later, als daar een aanleiding voor is, alsnog worden afgekeurd. Je kan er dus ook later in je carrière veel last van hebben.

Categoriën:

Algemeen
Geen Reacties op “Plagiaat checker: hoe werkt het en waar moet je op letten?”

Geef een reactie