De samenvatting van een scriptie

samenvatting scriptie maken

In de samenvatting van je scriptie wordt meteen duidelijk waar jouw scriptie over gaat en wat je onderzoekt. Het is bedoeld om de aandacht van je lezers te trekken, zodat ze geïnteresseerd raken in je scriptie en de rest van je stuk willen lezen. Om deze reden moeten de belangrijkste zaken van je onderzoek in het scriptie voorwoord worden beschreven. De samenvatting kan gezien worden als je scriptie in het klein.

 

De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen. De samenvatting schrijf je in de verleden tijd! Het onderzoek is dan namelijk al uitgevoerd.

De samenvatting komt na de titel en komt voorafgaand aan de inhoudsopgave. Tot slot mag er uiteraard geen nieuwe informatie in de samenvatting staan en dien je geen literatuurverwijzingen, citaten, figuren of tabellen erin te verwerken.

 

Je begint met het beschrijven van het onderwerp van je scriptie. Vervolgens beschrijf je de aanleiding, de relevantie en het doel van je onderzoek (afstudeeropdracht). Daarna geef je aan wat voor soort onderzoek het is (bijvoorbeeld een literatuurstudie) en beschrijf je welke (onderzoeks-) methode je hebt gebruikt en de werkwijze.

Beschrijf ook de doelgroep waar je onderzoek zich op gericht heeft en de variabelen die je hebt onderzocht. Je kunt ook al aangeven wat je verwachtingen zijn van de uitkomst van het onderzoek.

Wanneer je de resultaten in de samenvatting weergeeft, beschrijf je alleen de belangrijkste resultaten. Dus bijvoorbeeld de resultaten die overeen kwamen met je verwachtingen en de resultaten die je juist niet verwacht had. Indien je groepen met elkaar vergelijkt kun je als eerste beschrijven of de groepen van elkaar verschilden of niet.

Vervolgens kun je beginnen met het beschrijven van de hoofdeffecten en dan met de eventuele interactie-effecten. Je beschrijft de resultaten gewoon in woorden en niet in getallen of in statistieken.

Tot slot beschrijf je als laatste wat je belangrijkste conclusie is. De conclusie(s) vermeld je op een korte en krachtige manier. Bovendien kun je nog (indien aanwezig) vertellen of er nog kanttekeningen aanwezig zijn en of er aanbevelingen zijn tot vervolgonderzoek.

Handige voorbeeldzinnen voor in je scriptie samenvatting

In dit onderzoek is er gepoogd antwoord te krijgen op [ jouw scriptie hoofdvraag}

In dit onderzoek is er gekeken naar de invloed van / het effect van / het verband tussen [onafhankelijke- en afhankelijke variabelen]

Uit de resultaten bleek dat [benoem de belangrijkste]

De voornaamste conclusies die uit het onderzoek kunnen worden getrokken…

Geconcludeerd kan worden dat … ondersteuning biedt voor …

Een mogelijke kanttekening aan het onderzoek is dat…

Tip:

Bij het schrijven van een samenvatting komen veel studenten erachter dat de structuur en de opbouw van hun scriptie niet helemaal duidelijk is. Dit is natuurlijk ook lastig, zeker omdat je er al zo lang mee bezig bent. Herken je dit? Lees dan eens ons artikel over het laten nakijken / proeflezen van je scriptie. Veel studenten maken hier gebruik van.

Categoriën:

Scriptie

14 Reacties op “De samenvatting van een scriptie”

 1. Twan de Bruijn zegt:

  Hallo,

  Ik vraag mij af of je de bronvermelding (bijvoorbeeld van een definitie) in de samenvatting mag weglaten omdat deze in de inleiding wordt genoemd?

  • Wouter Hoekstra zegt:

   Hoi Twan,

   geen bronvermelding in je samenvatting. Je samenvatting is namelijk een globaal verslag van je uitwerkingen in je scriptie.

   Mvg,

   Wouter

 2. Jochem zegt:

  Als je een literatuuronderzoek vooraf heb gedaan, moet je deze resultaten dan ook verwerken in je samenvatting?

  • Meike zegt:

   Alleen globaal benoemen. Niet met bronnen etc.

  • eric zegt:

   Alles wat vermeld wordt in de scriptie “moet” vermeld worden in de samenvatting. Maar probleer binnen die ene A4 te blijven.
   Even heel beknopt “uit eerder literatuur onderzoek bleek..” is voldoende als je ruimte te kort komt.

 3. Heidi zegt:

  Telt de samenvatting mee binnen het maximaal aantal woorden? Ik vroeg mij ook af of het voorwoord, eventuele begrippenlijst en tabellen mee tellen voor het maximaal aantal woorden?

  Bedankt!

  • Michael zegt:

   Je hoofdtekst telt mee in het aantal woorden. De hoofdtekst start dus bij de inleiding en eindigt bij het slot.
   Voorwoord, samenvatting, begrippenlijst en tabellen tellen dus NIET mee in het aantal woorden/pagina’s

  • Annemieke zegt:

   Tabellen tellen niet mee in het aantal woorden. Als je de functie “speciaal plakken” gebruikt (links boven onder ‘Bestand’), dan kun je overzichten ‘vast zetten’ in een kader en dan telt het niet mee voor het aantal woorden. Heel handig!. Kies bij “speciaal plakken” voor de variant:Microsoft Word Document object

 4. bo zegt:

  hoe lang kan de samenvatting het beste zijn?

 5. saskia zegt:

  saskia 12 januari 2017

  ik moet na elke hoofdstuk een samenvatting schrijven mag ik ze allemaal
  kort plaatsen op 1 A4

  • Asia zegt:

   Dat zou ik niet doen. Dat komt neer op een eindconclusie. Een eindconclusie kun je zien als een samenvatting van je ‘deelconclusies’.

 6. Geertje zegt:

  Hallo,

  Mijn onderzoek gaat over een design bedrijf. Is het de bedoeling dat je ook globale info geeft over het bedrijf in deze samenvatting?
  En wat zouden dan belangrijke punten zijn?

 7. Aarya zegt:

  Hoe voeg je de statistiek in het verslag:

 8. Clauskia zegt:

  Hallo,

  Ik heb een vraag.
  Moet je in een samenvatting ook APA-verwijzingen vermelden?
  Ik heb bijvoorbeeld een methode gebruikt, moet ik dan ook opschrijven van wie het is … voorbeeld WIG (Malmberg, 2014).

Geef een reactie