Stage

Op zoek naar een stage? Scriptie schrijven en praktijk ervaring opdoen? Kies voor een stage! Niet iedereen wil zijn scriptie schrijven aan de hand van een literatuuronderzoek. Daarnaast werk je tijdens een stage niet alleen aan je scriptie, maar doe je ook ervaring op met een interessant bedrijf waar je na je scriptie wellicht wilt werken! Hier vind je meer informatie over je ideale stage of afstudeerplaats!

Wat is een stage?

Een stage is dé ideale mogelijkheid om je theoretische kennis in de praktijk te brengen! Afhankelijk van je doel en je afspraken met je stagebedrijf kan de looptijd van je stage zeer uiteenlopen. Zo zal de ene stage slechts enkele weken beslaan, terwijl de andere stage een jaar in beslag kan nemen. Naast de tijdsduur kan een stage ook verschillen door haar inhoudelijke karakter. Afhankelijk van je opleiding zal je stage een bepaald doel hebben. Over het algemeen worden stages ingedeeld in de volgende varianten:

Introductiestage (ook wel snuffelstage genoemd): Dit soort stages zie je vaak op MBO en HBO opleidingen en is over het algemeen een stage van een relatief korte duur. Het voornaamste doel van deze stage is om een indruk te krijgen van de mogelijkheden die de opgedane kennis tijdens je opleiding in de praktijk inhoudt. Vaak zie je dat dit soort stages ingezet worden voor de beeldvorming van de keuze voor je vervolgopleiding(en). In feite snuffel je aan het vakgebied waar je gaat en/of wilt gaan werken na je stage!

Ervarings/observatiestage: Dit soort stages vertoont veel overeenkomsten met de introductiestage. Echter zul je een ervarings/observatiestage eerder in het derde of vierde studiejaar van je opleiding lopen. Verder is het lopen van een ervarings/observatiestage, net als de introductiestage, een kennismaking met de praktijk en kun je je opgedane kennis in praktijk brengen. Veel HBO studenten, grijpen deze mogelijkheid aan om een keuze te maken voor een master.

Afstudeerstage: Het lopen van een afstudeerstage gebeurt veelal op het HBO en WO. Het onderscheidende karakter van deze stage is het feit dat er een afstudeerscriptie aan gekoppeld zit.

Stage lopen

Voorafgaand aan het lopen van een stage heb je meestal bij dit bedrijf reeds een sollicitatieprocedure ondergaan. Hierna is het van belang voor het succes van het lopen van je stage, dat er niet alleen goed contact is met je stagebedrijf, maar ook met je onderwijsinstelling. Sommige onderwijsinstellingen wilen dat je stagebedrijf een contract tekenen, zodat zij niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden. Regel dit soort zaken om je stage heen zeer goed voordat je daadwerkelijk begint met het lopen van je stage.

De eerste dag tijdens het lopen van je stage, zal voornamelijk tot doel hebben om jou wegwijs te maken bij je stagebedrijf. Je zal je eigen plek toegewezen worden, je zal je eigen computer krijgen en uiteraard zal je aan je collega’s voorgesteld worden! Wees altijd correct tegen iedereen die je ontmoet op je stage. Het klinkt voor de hand liggend, maar houd altijd in je achterhoofd dat er een grote kans bestaat dat je stagebedrijf je toekomstige werkgever zal worden! Ben je nog op zoek naar een leuke stage?

Stagevergoeding

Je stagebedrijf is niet bij wet verplicht (mits dit vermeld staat in de CAO van de specifieke organisatie) om je een stagevergoeding te geven. Echter zul je bij de meeste stagebedrijven een stagevergoeding krijgen. Afhankelijk van je opleidingsniveau en het soort stage dat je loopt, zal het verschil in stagevergoeding groot zijn. Dit kan variëren van 200 tot 1200 euro per maand.Verder zal je bij een afstudeerstage waar je al je tijd bij het stagebedrijf aan je scriptie mag zitten, minder ontvangen dan in het geval je bijvoorbeeld vier van de vijf dagen in de week werkzaamheden voor je stagebedrijf uitvoert. Sommige stagebedrijven zullen je reiskosten vergoeden, anderen gaan er vanuit dat je een OVjaarkaart hebt. Dit verschilt dus per stagebedrijf, maar de vergoeding zal niet de reden voor het lopen van een stage zijn! Met de opgedane ervaring tijdens je stage kun je je immers veel beter oriënteren op de arbeidsmarkt. Hierdoor zul je naar alle waarschijnlijkheid meer verdienen en dan is de vergoeding tijdens je stage natuurlijk peanuts..

Stage lopen in het buitenland

Bij veel bedrijven bestaat de mogelijkheid om een stage in het buitenland te lopen. Alhoewel dit zeer aantrekkelijk klinkt, dien je wel goede afspraken te maken met je onderwijsinstelling. Veel studenten die terug komen van hun stage in het buitenland, komen er achter dat ze met hun scriptie nog niet veel zijn opgeschoten. Of de communicatie is niet goed verlopen, zodat je scriptiebegeleider een groot deel van je scriptie zal afkeuren. Desondanks is een stage in het buitenland een zeer mooie ervaring die je je hele leven zal bijblijven! Voor meer informatie over buitenlandse stage kun je ook een bezoek brengen aan onderstaande website.

Categoriën:

Carrière
Geen Reacties op “Stage”

Geef een reactie