Inspiratie voor je scriptie

Sommige studenten weten meteen een onderwerp waarover zij hun scriptie willen schrijven en anderen hebben heel veel moeite met het kiezen van een geschikt onderwerp.

Begin anders eerst met de boeken die je tot nu toe hebt bestudeerd even door te bladeren. Op die manier doe je inspiratie op en kan je een idee krijgen over de richting van waar je belangstelling ligt. Begin dus altijd eerst heel breed. Vervolgens kun je dan specifieker gaan kijken in jouw onderwerp van interesse.

Als je bijvoorbeeld psychologiestudent bent, heb je tal van mogelijkheden die je kunnen interesseren, zoals sociale psychologie, psychobiologie, klinische psychologie, ontwikkelingspsychologe arbeids- en organisatiepsychologie, neurologie, noem maar op.

Wanneer jouw voorkeur bij onderwerpen met betrekking tot de klinische psychologie ligt, dan kan je achterin het boek de literatuurlijst bestuderen, om erachter te komen of er over bepaalde onderwerpen veel informatie te vinden is of juist niet en om de verwijzingen op te zoeken.

Natuurlijk kun je ook een onderwerp kiezen die jou interesseert, maar tot nu toe nog niet hebt bestudeerd. Het risico daarbij is wel dat je niet weet of daar voldoende literatuur over te vinden is.

Tot slot kun je ook overleggen met je medestudenten en docenten over de juiste keuze van een onderwerp voor je scriptie. Docenten hebben al vaker literatuurverslagen geschreven en zijn dus al meer ervaren. Zij kunnen je vertellen over de manier hoe zij steeds tot een onderwerp voor het scriptie zijn gekomen.

Je kunt ook andere informatiebronnen raadplegen, zoals je toekomstdromen, het internet, voorbeeldscripties,tijdschriften, andere onderzoeken, kranten, collega’s, je huidige werk en je sociale omgeving. Soms heeft jouw scriptiebegeleider ook al ideeën voor een onderwerp. Daarvan is wel het voordeel dat hij doorgaans al veel van het onderwerp af weet, dus hij jou op inhoudelijk niveau goed kan begeleiden.

Verder is het belangrijk dat je scriptie onderwerp een toegevoegde waarde heeft (maatschappelijk en wetenschappelijk) en dient het zaken aan het licht te brengen die nog niet eerder zijn onderzocht (bij een literatuurstudie geef je de huidige stand van zaken in de wetenschap weer).

Vraag jezelf ook af of je scriptie onderwerp leidt tot een goed geformuleerde probleemstelling. Vergeet natuurlijk niet dat het onderwerp voor jou interessant, boeiend en spannend moet zijn. Anders wordt het erg moeilijk om gemotiveerd te blijven tijdens het schrijfproces. Je kunt er dan ook nog plezier en uitdaging uit halen.

Scriptie inspiratie: Literatuur zoeken

Voor het zoeken van literatuur via de computer heb je geschikte zoektermen nodig. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld de inhoudswoorden gebruiken uit jouw vraagstelling. Let erop dat je de woorden vertaalt naar het juiste Engels. Vaak vind je tijdens je zoektocht naar publicaties als eerste informatie over de titels. Ze geven je voldoende informatie over een eerste beoordeling, maar weinig informatie over de precieze inhoud van de studie. Lees daarom de abstract (samenvatting) altijd even door, om te beoordelen of deze geschikt is voor jou scriptie onderwerp.

Niet altijd vind je voldoende publicaties met betrekking tot jouw onderwerp. Je kunt dan extra zoektermen toevoegen of je kunt in de literatuurlijst kijken van de publicaties die je al hebt (sneeuwbaleffect). Verder kun je op zoek gaan met synoniemen van woorden uit jouw vraagstelling / onderwerp en kun je begrippen uit publicaties die je al gevonden hebt gebruiken als zoektermen.

Wanneer je nog geen enkele publicatie hebt gevonden dan kun je het beste de vraagstelling verbreden of verschuiven en vanuit daar weer verder gaan zoeken. Verder is het belangrijk dat je de studiehandleiding goed doorleest. Hierin staan vaak richtlijnen en eisen waaraan een literatuurstudie aan moet voldoen. Wanneer je bijvoorbeeld veel publicaties uit de jaren ’90 hebt gevonden, heeft dit helaas geen bruikbare waarde voor je onderzoek.

Categoriën:

Scriptie
Geen Reacties op “Inspiratie voor je scriptie”

Geef een reactie