Schrijfcursus

Tijdens je studie moet je veel schrijven; verslagen, essays, tentamens enz. Niet iedereen is hier even goed in. Daarom bestaan er schrijfcursussen, workshops en worden er zelfs academische schrijfvakken gegeven, zodat je je de schrijfvaardigheden eigen kan maken. Erg handig als je straks je scriptie gaat schrijven! Een schrijfcursus is niet alleen nuttig voor je studie maar ook voor later, voor je eigen plezier of voor het professioneel schrijven. Bijvoorbeeld, het schrijven van verhalen, gedichten, brieven, columns, correspondenties, een sollicitatiebrief, noem maar op!

Schrijfcursus: Academisch schrijven op de onderwijsinstelling

Als je enige problemen ondervindt bij het schrijven van teksten op academisch niveau, kun je ervoor kiezen om een schrijfcursus of een vak academisch schrijven te volgen op de onderwijsinstelling van je studie.

Academisch schrijven is op veel onderwijsinstellingen een vak dat wordt gegeven waarin je de vaardigheid in het schrijven van argumentatieve teksten, in het bijzonder wetenschappelijke teksten, leert te vergroten. Daarbij staan argumenteren en schrijven centraal. Je leert hierin welke eisen en voorwaarden er worden gesteld aan de inhoud, opbouw en de formulering van een betoog. Daarbij wordt ingegaan op verschillende soorten standpunten, de argumentatiestructuur en je leert de belangrijkste argumentatiefouten. Er worden verschillende korte betogen geschreven waarop je feedback ontvangt van je docent en medestudenten. Vervolgens leer je spellingsproblemen op te lossen, grammaticale fouten te voorkomen, gedachten beter onder woorden te brengen en een logische opbouw te maken in je teksten. Tot slot sluit je het vak af met een betogend werkstuk.

Dit vak is zeer nuttig in het begin van je studieperiode, aangezien je tijdens je studie veel verslagen dient te schrijven. Met het vak ‘academisch schrijven’  kun je uiteraard studiepunten verdienen.

Schrijftips die je op weg kunnen helpen tijdens het schrijven

  • Wees goed voorbereid en bedenk eerst waarover en voor wie je gaat schrijven
  • Stel het schrijven niet te lang uit. Hoe meer tijd je te besteden hebt, hoe beter het resultaat
  • Begin op tijd, zodat je tijd hebt voor meerdere schrijfsessies. Bijna niemand schrijft in een keer een perfecte tekst.
  • Maak vooraf een klad waarop voor jou duidelijk wordt welke informatie waar moet komen.
  • Misschien helpt het je als je je bedenkt dat je niet aan het begin hoeft te beginnen. Als je ergens al genoeg informatie over hebt, schrijf dat dan alvast op.
  • Sta niet te lang stil bij een zin of een woord, of de juiste formulering. Naarmate je schrijfproces vordert, zie je dat de juiste formulering vaak vanzelf in je opkomt.
  • Maak je in het begin ook niet te druk over grammatica- en spelling. Aandacht voor de vorm gaat ten koste van de inhoud. Besteed er in een latere sessie apart aandacht aan, en markeer de woorden en/of zinnen die je nog eens moet controleren.
  • Noteer de ideeën die al schrijvend in je opkomen altijd op een aparte pagina. Zodat ze niet verloren gaan.
  • Wees niet te snel tevreden. Vraag kritiek op je tekst voordat je de definitieve versie inlevert.

Categoriën:

Ondersteuning
Geen Reacties op “Schrijfcursus”

Geef een reactie