Scriptie laten nakijken: Waar moet je op letten?

Geschreven door: Bart – voor het laatst geüpdatet 26 maart 2023 – 4 min leestijd

scriptie nakijken door editors

Jaarlijks laten meer dan tienduizenden studenten hun scriptie nakijken. Is het verstandig om van zo’n dienst gebruik te maken? Mag het überhaupt? Bij welk bedrijf kun je het beste je scriptie laten nakijken? Wij leggen uit waar je allemaal op moet letten.

Als student is het schrijven van een scriptie een van de uitdagende en tijdrovende taken die je tijdens je studie doet. Na maanden van onderzoek, schrijven en reviseren, kan het verleidelijk zijn om de laatste stap, namelijk het nakijken van de taal en structuur, over te slaan. Echter, kunnen deze foutjes het verschil maken tussen een hoog of laag cijfer voor je scriptie! Een beetje hulp van een scriptie-expert kan dus geen kwaad.

Inhoud

Waarom je scriptie laten nakijken?

Je kijkt al bijna een half jaar naar je eigen teksten en bent blind geworden voor je eigen taalfouten. Of je bent gewoon geen ster in taal. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige.

Voor iemand die je scriptie leest komen taalfouten heel slordig over en het leidt af van de inhoud. Het lijkt (onterecht!) alsof je geen aandacht aan je scriptie hebt besteed. Hierdoor krijg je al snel een lager cijfer voor je scriptie.

Natuurlijk kun je aan vrienden of familie vragen of ze je scriptie willen nakijken, maar vaak hebben zij geen tijd om zo’n groot bestand zorgvuldig en toch snel genoeg te lezen.

Het is dus aan te raden je scriptie te laten nakijken door een editor (taalkundige). Een editor verbetert de fouten direct in de tekst door middel van Track Changes. Je kunt dan uiteindelijk zelf bepalen welke verbeteringen je accepteert.

Waar letten editors op bij het nakijken van je scriptie?

Editors verbeteren onder andere

 

 • Taal- en spelfouten
 • Zinsbouw
 • Taalgebruik
 • Interpunctie
 • Academisch taalgebruik
En geven feedback op

 

 • Structuur (hoofdstuk-, paragraaf- en alinea-indeling)
 • Is je verhaal logisch en makkelijk te volgen
 • Titels en kopjes
 • Herhaling
 • Hoe je in de toekomst fouten kunt voorkomen

Je scriptie laten nakijken door een freelancer of een nakijkbureau?

Je kunt je scriptie laten controleren door een zelfstandige. Die vind je bijvoorbeeld via Marktplaats, Upwork of via Google. Een andere optie is je scriptie laten nakijken door een gespecialiseerd bedrijf.

Het voordeel van via Marktplaats, Upwork of Google een freelancer vinden, is dat je de persoon die je scriptie na gaat kijken zelf kunt kiezen. Dit lijkt een goed idee, maar in de praktijk kleven er wat nadelen aan:

 • Het kost veel tijd om een freelancer te zoeken.
 • Een freelancer is vaak duurder dan via een bedrijf dat gespecialiseerd is in scripties.
 • Je moet veel communiceren om uit te leggen wat je precies wilt.
 • De editor is vaak niet gespecialiseerd in het nakijken van scripties.
 • Er zitten hele goede freelancers op dit soort platforms, maar ook slechte. Dit is vaak lastig om van tevoren te zien.

De meest veilige en snelste keuze is om je scriptie te laten nakijken door een bedrijf dat erin is gespecialiseerd. Dit heeft namelijk veel voordelen:

 • Editors worden getraind door het bedrijf.
 • De kwaliteit wordt in de gaten gehouden door kwaliteitsmanagers.
 • Er zijn altijd voldoende editors beschikbaar.
 • Het nakijken kan vaak al binnen 24 uur.
 • Sommige scriptiebureau’s zijn zelfs 7 dagen in de week bereikbaar.
 • Als je een klacht hebt krijg je gewoon je geld terug.
 • De prijs is transparant (en lager).
 • Je hoeft niet te wachten op een offerte.

Wat kost het laten nakijken van je scriptie?

Taalkundigen vragen gemiddeld tussen de 35 tot 60 euro per uur. Je ziet dat ze voor studenten vaak een speciaal tarief hebben van rond de 25 euro per uur.

Een taalkundige kijkt ongeveer 1.250 woorden per uur na en heeft voor een scriptie van 10.000 woorden dus ongeveer 8 uur nodig.

Een normale prijs voor voor het nakijken van een scriptie van 10.000 woorden is dus ongeveer 200 euro. Bij spoedopdrachten ligt het soms nog wat hoger.

De grote nakijkbureaus zitten soms iets onder die prijs. Waarschijnlijk kunnen ze dat doen omdat ze veel processen hebben geautomatiseerd en schaalvoordelen hebben.

Is het veilig om mijn scriptie te laten nakijken?

Je bent al maanden bezig met het schrijven van je scriptie of thesis. Je wilt natuurlijk niet dat het in verkeerde handen komt. Het is immers jouw werk. Veel studenten zijn bij het laten nakijken van hun scriptie bang dat het in een openbare database komt.

Dit is in de meeste gevallen niet het geval. Als je hier zeker van wilt zijn, dan kan je het beste je scriptie laten nakijken bij een gespecialiseerd nakijkbureau. Zij hebben vaak de beveiliging goed op orde en laten editors geheimhoudingsverklaringen tekenen. Zo ben je er zeker van dat jouw scriptie niet gevonden wordt door door de plagiaat checker van jouw hogeschool of universiteit.

Waar kan ik het beste mijn scriptie laten nakijken?

Scriptie nakijken door ScribbrEr zijn veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in het nakijken van scripties. De ene beter dan de andere. Lees voordat je een bedrijf kiest altijd even de reviews. Stuur het bedrijf ook eens een mail of bel ze. Dan zie je of ze je ook goed en snel helpen.

In Nederland is Scribbr marktleider op het gebied van scripties nakijken. Zij trainen editors in hun Scribbr Academy en steken veel tijd in kwaliteitscontrole. Naast het nakijken van je scriptie op taal, kun je Bij Scribbr ook je bronvermeldingen laten checken en kun je hulp krijgen bij de opmaak van je scriptie. Het supportteam is 7 dagen in de week van 09:00 tot 23:00 bereikbaar. Op Trustpilot hebben ze meer dan 2.500 5-sterren reviews. Zelfs docenten sturen studenten die slecht in taal zijn door naar Scribbr.

Wij adviseren dus om je scriptie te laten nakijken door Scribbr. Dan weet je zeker dat je in goede handen bent.

Is scriptie nakijken wel toegestaan?

Ja, het laten nakijken van scripties is toegestaan en hogescholen en universiteiten moedigen het aan. De taal mag direct verbeterd worden, maar de inhoud niet. Het is wel toegestaan om feedback te geven op de inhoud. Bijvoorbeeld of je verhaal helder is, je jezelf niet tegenspreekt en of je onderzoeksopzet logisch is.

Scriptie nakijken: doen of niet?

Wij raden altijd aan, als je het kunt betalen, om gebruik te maken van een professioneel scriptienakijkbureau. Hierdoor zijn al je taalmissers uit je scriptie waardoor je beoordelaar op de inhoud kan focussen. Naast de taalcorrectie kun je ook nog nuttige feedback krijgen over de inhoud of structuur waardoor je zelf je scriptie naar een nog hoger niveau kunt tillen en zo je slagingskans kunt verhogen.

Het laten nakijken van je scriptie is natuurlijk niet gratis, maar het levert een hoger cijfer op en is ook nog eens heel leerzaam. Daarnaast kan het je veel rust geven doordat je zeker weet dat je scriptie klopt voordat je deze inlevert. Het is dus zeker de investering waard.

Nog steeds niet overtuigd? Stuvia heeft ook een een handig artikel geschreven over scriptie nakijken: is het je geld waard?

Ervaring met het laten nakijken van je scriptie?

Plaats een reactie en help andere studenten met het maken van de goede keuze!

Laatste check: Plagiaat

Voordat je je scriptie gaat inleveren, kun je het beste nog even een plagiaat check uitvoeren. Dan weet je zeker dat er geen plagiaat in je scriptie staat.

Categoriën:

Algemeen, Featured, Scriptie, Scriptiebegeleiding

5 Reacties op “Scriptie laten nakijken: Waar moet je op letten?”

 1. David zegt:

  Bedankt! Dit artikel heeft me echt geholpen. Ik ben best slecht in taal en bij Scribbr hebben ze er zo veel fouten uitgehaald! Ze geven ook best veel tips over de opbouw en structuur. Deze begeleiding heeft er echt voor gezorgd dat ik mijn scriptie gehaald heb! Kan het iedereen aanraden.

 2. Marieke zegt:

  Ik heb toevallig afgelopen week mijn scriptie laten nakijken. Door dit artikel gekozen voor een gespecialiseerd bedrijf. Voor een student is het best wel een bedrag (€150), maar het heeft me zoveel tijd bespaard.

 3. Remco zegt:

  Volgens mij zijn er tegenwoordig meer studenten die de laten nakijken dan niet. Zlef heb ik zoals David voor Scribbr gekozen, was erg erg tevreden over.

 4. hadid-92 zegt:

  Iemand ervaring met redacteuren via Marktplaats?

  • LinC zegt:

   Een vriendin van mij heeft ooit wat na laten kijken via Marktplaats, maar was daar niet over te spreken. Het duurde erg lang voordat de scriptie was nagekeken en er was uiteindelijk niet veel aangepast. Ik denk dat ik mijn eigen scriptie door Scribbr laat nakijken, lijkt me het meest betrouwbaar.

Geef een reactie